SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DRVO
 
Crna Gora zabranila izvoz drveta
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 17.03.2017. - 10:17:51
PODGORICA - Vlada Crne Gore privremeno je zabranila izvoz drveta do maja, saopštio je sekretar Ministarstva poljoprivrede Nemanja Katnić.

Sekretar Mininistarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nemanja Katnić, kazao je da se dozvola izdaje na osnovu zahtjeva preduzeća ili preduzetnika.

"Odlukom su definisani podaci koje je potrebno dostaviti Ministarstvu, koje na osnovu dobijene dokumentaicje izdaje rješenje na period od 30 dana. Odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu i traje do 1. maja 2019. godine", rekao je Katnić nakon sjednice Vlade.

Suočavajući se sa velikim povećanjem izvoza drvnih sortimenata u proteklom periodu, on je rekao da su krajem prošle godine zajedničkom akcijom raznih državnih nadležnih institucija ti negativni trendovi zaustavljeni.

"Usvajanjem današnje Odluke daje se sistemski odgovor u odnosu na ono što je identifikovani problem u pogledu izvoza drvnih sortimenata koji je proizvodio ekonomske i socijalne problem u Crnoj Gori", saopštio je Katnić.

Prema njegovim riječima, socijalni problemi se odnose na rast potražnje za ogrijevnim drvetom na tržištu, a konstatovana je i nestašica u prethodnom periodu. Ekonomski problemi se odnose na to što su prerađivački kapaciteti u prethodnom periodu bilježili deficit sirovina. Na pitanje koliko je u prošloj godini i tri ovogodišnja mjeseca izvezeno drvnih sortimenata, Katnić je rekao da je u 2015. godini taj podatak dostigao 150 hiljada metara kubnih.