SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ULAGANJE
 
Crni čelik želi investirati 250 milijuna kuna u Đuro Đaković
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.09.2017. - 11:05:02
SLAVONSKI BROD - Kompanija Crni čelik želi investirati 250 milijuna kuna u Đuro Đaković.

Njihov je uvjet da odluku o povećanju temeljnog kapitala brodski holding izvede isključenjem prava prvenstva postojećih dioničara.

Također, traže i da se odluka za odobrenje za stjecanje dionica od strane društva Crni čelik donese bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Treći uvjet je da kompanija Crni čelik izabere četiri od sedam članova Nadzornog odbora u roku od najviše 60 dana od provedbe upisa povećanja temeljnog kapitala. 

Iz društva Crni čelik poručuju da su za investiiciju zainteresirani samo pod navedenim uvjetima. 

Podaci iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu pokazuje da je tvrtka Crni čelik d.o.o. osnovana krajem kolovoza ove godine, a osnovali su je Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta. Tvrtka, s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna, registrirana je za djelatnosti savjetovanje pravnih osoba o poslovanju i upravljanju, usluge informacijskog društva, kupnju i prodaju roba, trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje inozemnih tvrtki, i sl.

Uprava Đure Đakovića smatra da ovakva ponuda zadovoljava sve potrebe kompanije za financijsku konsolidaciiju, ulaganje u razvoj te stvara realnu osnovu za izlazak na inozemna tržišta te stvaranje odgovarajućeg boniteta prema kreditnim društvima.

Đuro Đaković je, naime, nedavno proveo postupak povećanja temeljnog kapitala, no od planiranih 152 milijuna kuna, uplaćeno je tek nešto više od 51,13 milijuna kuna, čime je temeljni kapital povećan na 203,06 milijuna kuna.

Uprava i u današnjoj obavijesti ponavlja kako smatra da iznos dosadašnjeg povećanja ne zadovoljava adekvatnost kapitala, nedovoljno poboljšava likvidnost tvrtke te je uvelike nedostatan kako bi osigurao financijsku stabilnost društva.

Stoga je za 21. rujna ove godine već sazvana i nova glavna skupština dioničara na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda nova dokapitalizacija, za nešto više od 100 milijuna kuna, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara da sudjeluju u njoj, pri čemu bi poziv za upis bio upućen samo jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi za koju se utvrdi da bi upisala sve nove dionice. 

Na potezu je Nadzorni odbor koji će dati konačnu odluku o ovoj ponudi.