SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBUNA
 
Crnogorska opozicija ne priznaje rezultate parlamentarnih izbora
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 17.10.2016. - 22:33:54
PODGORICA - Crnogorske opozicione koalicije Demokratski front (DF) i Ključ, zatim Socijaldemokratska partija (SDP) i Demokrate Crne Gore dogovorile su se da ne priznaju rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.
Te koalicije i partije, kako je potvrdjeno agenciji Beta, takvu odluku obrazlažu uvjerenjem da se na dan izbora u Crnoj Gori dogodio "državni udar" hapšenjem grupe državljana Srbije, koji su osumnjičeni za namjeru da uveče, nakon zatvaranja birališta, navodno izazovu ulično nasilje.

Ta grupa, kako je ranije saopšteno, namjeravala je da udje u zgradu crnogorskog parlamenta i proglasi pobedu opozicije, kao i da slobode liši premijera Mila Dukanovića.

Predstavnici pomenutih koalicija i partija su, na sastanku u Podgorici, takodje ocijenili da su izborni proces "pratile takve zloupotrebe koje su po sadržaju nadmašile sve predhodne izborne procese u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori".

Kako se navodi, pojedini mediji već su u subotu, dan uoči izbora, najavili navodni državni udar. Državni organi Crne Gore su nedjelju, kako se navodi, saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara.

"Jasno je da se u atmosferi državnog udara na sam dan izbora ne mogu održati slobodni i pošteni izbori", ocjena je opozicije.

Na parlamentarnim izborima u nedjelju, prema nezvaničnim rezultatima, najviše poslaničkih mandata, 36 ili 35, zavisno od toga ko je brojao glasove, osvojila je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), opoziciona koalicija Demokratski front (DF) osvojila je 18, koalicija Ključ devet, Demokrate Crne Gore osam i SDP četiri.

Po dva poslanička mesta osvojile su Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemokrate Crne Gore, a po jedno Hrvatska gradjanska inicijativa (HGI) i koalicija Demokratske unije Albanaca i Albanske alternative.

To su nezvanični rezultati nevladine organizacije Centar za monitoring i istraživanja. Druga organizacija, Centar za demokratsku tranziciju, nije sigurna da li će DPS imati 36 ili 35 mandata. Državna izborna komisija bi rezultate izbora mogla da saopšti u utorak.