SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTJEVI
 
Crnogorski hotelijeri traže nižu stopu PDV-a
Autor/izvor: SEEbiz / Vijesti
Datum objave: 29.03.2014. - 19:00:00
Zadnja izmjena: 29.03.2014. - 20:16:58
PODGORICA - Hotelijeri u Crnoj Gori tražiće od nadležnih u Vladi da se stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sve usluge u ugostiteljstvu snizi na sedam odsto, kako bi se doprinijelo njihovoj konkurentnosti, saopšteno je iz Crnogorskog turističkog udtruženja (CTU).
»Primjena niže stope PDV-a za ugostiteljstvo mogla bi doprinijeti rastu investicija i većem zapošljavanju, što je bilo iskustvo i drugih zemalja koje su snizile tu stopu«, kazali su predstavnici sektora hotela u CTU.

Oni su podsjetili i da u većem broju zemalja EU stopa PDV-a iznosi u prosjeku od pet do deset odsto.

Hotelijeri su, na sastanku u Ulcinju, najavili da će u narednom periodu od resornog Ministarstva tražiti pomoć u rješavanju problema sa kojima se taj sektor suočava, kao i u preduzimanje mjera koje bi trebalo da doprinesu rastu konkurentnosti.

To će se, kako je najavljeno, odnositi na sistem naplate konzumacija, koji trebalo da omogući da se fiskalni računi izdaju nakon obavljene usluge kroz sistem otvorenih stolova.

»Sistem otvorenih stolova podrazumijeva izdavanje fiskalnog računa kada ga gost zatraži, a ne po pojedinačnoj narudžbi«, objašnjeno je iz CTU.

Oni očekuju pomoć i pri rješavanju problema davanja napojnica za konobare, koji je u svjetskom ugostiteljstvu odavno riješen uvođenjem posebnog polja na fiskalnom računu.

»U to polje se naknadno, po želji gosta, na ukupan račun upisuje dodatna cifra kao nagrada za uslugu. Predviđanjem takve mogućnosti značajno bi se uticalo i na promociju zanimanja u ugostiteljstvu, koja su deficitarna i neatraktivna za mlade«, kazali su predstavnici CTU.

Oni smatraju i da bi trebalo izmijeniti zakone o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o porezu na dohodak fizičkih lica, kroz tako što bi se umanjili doprinosi i porezi na obračun zarada zaposlenih u hotelima koji rade cijele godine sa 64 odsto na 40 odsto.

»Smanjenje opterećenja na zarade dovelo bi do rasterećenja poslodavaca i omogućilo bi se prevođenje onih koji rade na crno u legalne tokove, tako što će ih poslodavci prijaviti, uplaćivati im poreze i doprinose za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje i ujedno puniti budžet«, saopšteno je iz CTU.

Hotelijeri su na sastanku posebno naveli potrebu energičnijeg i uspješnijeg inspekcijskog nadzora u suzbijanju nelojalne konkurencije i sive ekonomije u svim domenima turističkog poslovanja, u kojima se aktivnosti odvijaju van legalnih tokova.