SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUBITAK
 
Croatia Airlines: Gubitak prvog kvartala 98,6 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.04.2019. - 16:32:59
ZAGREB - Operativni gubitak Croatia Airlinesa u prvom kvartalu ove godine iznosio je 90,2 milijuna kuna, a s neto rezultatom financiranja krajnji gubitak toga razdoblja iznosi 98,6 milijuna kuna.

Na slabiji neto rezultat u odnosu na prethodnu godinu utjecalo je značajno povećanje troškova amortizacije (%2B26,5 milijuna kuna) uzrokovano promjenom međunarodnih standarda financijskog izvješćivanja, odnosno primjenom MSFI 16, kao i temeljem velikih radova na motorima odrađenim u prethodnom razdoblju.

Neto efekt na rezultat nastao promjenom načina priznavanja troškova operativnog najma za prvo tromjesečje iznosi 4 milijuna kuna, za koliko su se povećali ukupni troškovi u odnosu na dosadašnji knjigovodstveni tretman. Međutim, treba naglasiti da je pokazatelj uspješnosti EBITDA pozitivniji za čak 16,6 milijuna kuna u odnosu na ostvarenje u istom razdoblju lani.

U prvom tromjesečju ove godine u zrakoplovima je ukupno prevezeno 345.800 putnika, odnosno 2,4 posto manje nego u istom razdoblju lani. Smanjenja potražnja u ovom razdoblju posljedica je kasnijeg Uskrsa u odnosu na 2018. godinu, te činjenice da je lani u siječnju zabilježena velika potražnja zbog Europskoga rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. S obzirom na povoljan booking te potražnju, pad broja putnika nadoknadit će u preostalom dijelu godine, konkretno već u travnju.

I ove sezone kompanija nastavlja letjeti u svih 10 odredišta, koja su u mrežu letova uključena u posljednje tri godine - Lisabon, Milano, Prag, Sankt Peterburg, Stockholm, Oslo, Helsinki, Bukurešt, Dublin i Mostar, kao i na sezonskim linijama Split – Kopenhagen i Dubrovnik – München, koje su uvedene lani. Novost je dodatni let utorkom na redovitoj međunarodnoj liniji Zagreb – Dublin tako da će putnicima na ovoj liniji biti na raspolaganju tri leta na tjedan – utorkom, četvrtkom i nedjeljom.

Tijekom ovogodišnje turističke sezone kompanija će u redovitom prometu izravno letjeti u 38 europskih odredišta u 24 države. Pritom će Zagreb biti izravno povezan s 24 europska odredišta u 22 države.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.