SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OSIGURAVATELJI
 
Croatia osiguranje i dalje zaostaje za Triglavom i Savom Re
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.03.2016. - 09:47:11
ANALIZA - Usporedba slovenskih i hrvatskih osiguravatelja jasno govori u prilog ovih prvih.
Od tri analizirane grupacije (Croatia osiguranje, Triglav i Sava Re), analitičari iCapitala zaključuju kako su slovenski osiguravatelji nadmašili CO u kontekstu rasta i profitabilnosti u posljednjih nekoliko godina. Ipak, protekla bi godina možda mogla značiti i prekid tog trenda jer je Croatia osiguranje nakon preuzimanja od strane Adris Grupe izvršilo restrukturiranje koje već i daje prve rezultate.

Croatia osiguranje je 2015. završilo s rastom premije od 3,3 posto, na 356,11 milijun eura, dok su štete pale 8 posto u odnosu na godinu ranije. U konačnici, ostvareno je 14,2 milijuna eura neto dobiti i povrat na kapital (RoE) od 4,7 poosto.

Premije Triglava porasle su prošle godine 3,5 posto, na 919,1 milijun eura, što znači da je Triglav najveći regionalni osiguravatelj. Grupa je poopravila svoj ratio za 3,5 postotnih bodova, na 92,8 posto i registrirala rast neto dobiti od 3,7 posto, na 88,7 milijuna eura. Osim toga, Triglav ima i najveći RoE, na kraju prošle godine iznosio je 12,8 posto.

Sava Re prošle je godine povećala ukupnu premiju za 3,9 posto, na 486,3 milijuna eura, iako su i štete porasle i to 12 posto. No, operativne uštede poboljšale su ratio sa 95,5% na 95,9%. Neto dobit skočiola je 9,3 posto, na 33,4 milijuna eura.

Jasno je da u ovu jednadžbu valja uvrstiti i snažnog vlasnika Croatia osiguranja, a to je Adris Grupa, koja je u više navrata izrazila ambiciju da se nastavi širiti na regionalnom tržištu. Meta preuzimanja mogao bi biti upravo jedan od spomenutih slovenskih konkurenata.