SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMOCIJA
 
CSEBA predstavila hrvatski turizam na sajmu u Hainanu
Autor/izvor: Matej Balen
Datum objave: 20.11.2017. - 07:53:35
HAINAN - Najveći kineski otok i otočna provincija Hainan od 17-19. studenog ugostili su osamnaesti po redu Hainan Island International Tourism Festival, a na kojemu se po prvi puta predstavila i Hrvatska. 

Izaslanstvo sastavljeno od predstavnika Veleposlanstva RH u Pekingu i CSEBA-e, a predvođeno veleposlanikom Nebojšom Koharovićem izlagalo je na samostalnom štandu, predstavljajući prirodne ljepote te turističke destinacije Republike Hrvatske. Hrvatski štand posjetio je i visoki partijski tajnik Liu Cigui, posebno se diveći ljepotama Plitvičkih jezera, za koje je napomenuo kako su s punim razlogom najposjećenija hrvatska turistička destinacija od strane kineskih turista.    

Guverner provincije Hainan Shen Xiaoming također je primio hrvatske predstavnike, a pred brojnim kineskim auditorijem hrvatski Veleposlanik, uz uvodni govor, predstavio je i najnoviji promotivni spot Hrvatske turističke zajednice "Croatia - Full of Life 2018". Sajam je prema procjenama posjetilo oko 5,000 posjetitelja, a na hrvatskom štandu volontirao je i Ivica Božić, kapetan i pilot u Hainan Airlinesu, koji od ove godine radi u ovom najboljem kineskom zračnom prijevozniku te živi u Haikou, glavnom gradu ove provincije. 

Suptropski otok Hainan (površinom veličine Belgije) posljednjih godina bilježi snažan turistički rast, te je omiljena kineska ljetna destinacija. U proteklih desetak godina posebno je razvijan luksuzni turizam, izgrađeno je više stotina hotela najviše kategorije te kuća i apartmana namijenjenih kineskim kupcima najviše platežne moći. Procjenjuje se da je u ovom desetljeću na samom otoku prodano novoizgrađenih nekretnina ukupne vrijednosti od oko 100 milijardi USD.

Uzimajući u obzir čist zrak, sunčano vrijeme te ljetne temperature tijekom cijele godine, imućni Kinezi svoj najveći otok vide kako idealno mjesto za život nakon umirovljenja. Kineska vlada prepoznala je ovaj trend, te su već najavljena golema ulaganja u infrastrukturu i medicinski turizam.