SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Dačić: Kina želi da investira milijarde, Srbija je u prednosti
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 27.11.2013. - 19:26:32

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da Kina želi da investira u regionu i da je Srbija u prednosti u odnosu na ostale zemlje jer su one dugo analizirale da li treba da sarađuju sa tom zemljom.

Dačić je rekao da Kina želi više da bude prisutna u ovom delu sveta i da je to njihova inicijativa.

"Oni investiraju 10 milijardi dolara u razne projekte, a planira se da do 2015. godine te investicije porastu na 100 milijardi", kaže premijer.

"Ako Nemačka može da sarađuje a Kinom i Rusijom zašto i mi ne možemo da sarađujemo sa tim zemljama. Veliki je red pred šalterom Rusije i Kine", rekao je premijer gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prednosti u odnosu na druge zemlje jer se u saradnji sa Kinom već realizuju projekti poput Kostolca, mosta Zemun-Borča i puta Obrenovac-Ljig.

Premijer je rekao da su se Kina i Mađarska obratile Vladi Srbije da se izjasni da li želi da učestvuje u projektu izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

"To je ideja koja je prihvaćena, trojica premijera su pružila ruke. Želimo da se ta pruga modernizjuje, pre svega mislimo na modernizaciju i rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnja jednog novog čija bi brzina bila 160 kilometara na sat", naveo je Dačić.

Premijer je rekao da Kinezi predlažu da se razmotri i brzina od 300 kilometara na sat, jer smatraju da bi to bilo veoma izazovno za investitore iz drugih zemalja.

Komentarišući izjavu da je Zapad Srbiju približio Rusiji, koja je izazvala brojne rekacije na Zapadu, Dačić je rekao da je on predsednik Vlade Srbije, a ne predsednik vlade Rusije, Evropske komisije niti radnik američke administracije, kao ni kineski guverner.

"Ja gledam naše interese. Naši su interesi da postanomo članica EU i da imamo veoma bitne odnose sa Vašingtonom, Moskvom i Pekingom", istakao je Dačić.

Premijer Dačić kaže da Vlada Srbije ne može da prihvati stavove Fiskalnog saveta da državni budžet za 2014. treba da bude restriktivniji.

"Ovaj budžet nisu Potemkinova sela. Ovo je prvi budžet koji je realno sagledao probleme, prihode i rashode. Nije nama cilj da poštujemo stavove Fiskalnog saveta, a da nam umre pacijent", rekao je Dačić.

Upitan o stavovima Fiskalnog saveta da će Srbiji naredne godine trebati dodatne uštede, Dačić je rekao da je Vlada Srbije počela reforme i da želi da ukine nepotrebne troškove, ali je dodao da "život u Srbiji ne može da stane".

Dačić je rekao da je Srbija u proteklih pet-šest godina izgubila 400.000 radnih mesta i da je nezaposlenost porasla na 24 odsto.

Premijer je rekao da nije samo lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić u proteklom periodu vodio srpske finansije, navodeći da je Demokratska stranka od 2008. do 2012. godine bila odgovorna za finansije Srbije.

Govoreći o napretku u evrointegracijama, Dačić je rekao da je Kosovo nesumnjivo osnovni politički kriterijum za napredak u dijalogu sa EU.

"Srbija je ispunila sve što je što je potpisala u Briselu i mi ćemo s tom konstruktivnom politikom nastaviti i dalje, ne zato što od nas traži EU već zato što moramo da rešavamo probleme", rekao je Dačić.

"Problem moramo da rešavamo na održivi, praktičan način. Šta se desilo loše što smo potpisali Bruselski sporazum, šta je Srbija izgubila od svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, šta je to što je srpski narod izgubio na Kosovu - naprotiv, dobićemo Zajednicu srpskih opština, koji će biti prvi međunarodni, legitiman i legalan organ", istakao je Dačić.

Dačić je pozvao je Srbe da izađu na izbore na KiM i uzmu sudbinu u svoje ruke, jer će u protivnom zavisiti od drugih.