SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Dačić: Poseta pape bi bila korisna za srpski narod
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 10.11.2018. - 18:08:03
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da bi poseta pape Franje Srbiji bila korisna za srpski narod, dok je bečki biskup Kristof Šenborn rekao da u vezi sa posetom nema nikakav nalog pape.

Dačić je, na konferenciji za novinare posle mise kojom je obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetkog rata, rekao da se odnosi sa Svetom stolicom često posmatraju kroz ulogu katoličke crkve u Hrvatskoj i događaje iz Drugog svetskog rata, što je ocenio kao "pogrešno".

Dačić smatra važnom komunikaciju Srpske pravoslavne crkve sa Vatikanom, ističući da bi poseta pape bila pozitivno iskustvo.

Pitanje o poseti bi trebalo postaviti samom papi Franji, rekao je Šenborn i naglasio kako mu je "na srcu" da kaže da narodi na ovom prostoru imaju zajedničku istoriju i da bi je veoma stalo do pomirenja.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da se konferencija održava na svetom mestu, u Crkvi blažene device Marije, i da je u u osnovi savakog verovanja - nada.

"Nadam se da će dijalog imati uspešan tok i kraj i Srbija je spremna da učestvuje u dijalogu koji će dovesti do komprmisnog rešenja, koje će uvažiti i interese srpskog i albanskog naroda", naglasio je Dačić.

Srpski šef diplomatije zahvalio je Vatikanu na razumevanju, podsećajući na svoje razgovore o ugroženosti hrišćanskog, verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

"Ne mogu da kažem kada će razgovori biti nastavljeni i okončani u terminu koji postavlja EU, imajući u vidu njihove izbore", rekao je Dačić i ukazao da Priština ne ispunjava svoje obaveze iz prethodnih dogovora.

"Najveća prepreka dijalogu su vlasti u Prištini, više nema prepreka u međunarodnoj zajednici", ocenio je Dačić.

Naša iskustva pokazuju da je bolje 100 godina pregovarati, nego i jedan dan ratovati, sa čim se saglasio i Šenbron, uz napomenu "da se nada da ipak neće trajati 100 godina".

Dačić je zahvalio bečkom biskupu Šenbornu što je jednu katoličku crkvu u Beču poklonio Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je važan gest za srpski narod koji živi u Austriji.

Kardinal: Katolička crkva uvek podržavala integracije i pomirenje

Bečki kardinal Kristof Šenborn rekao je da je jako važno što sada, 100 godina po završetku Prvog svetskog rata, pripadnici nekada zaraćenih naroda mogu zajedno sedeti u Srbiji, "na mestu gde je rat počeo". On je naveo da je ipak najvažnije gledati napred.

"Nakon Drugog svetskog rata bilo je velikog zalaganja da bi se našao zajednički put naroda u Evropi. Poznato je da je to bio težak put, s mnogo naroda, kultura i religija", rekao je kardinal.

Prema njegovim rečima, Katolička crkva je od vremena pape Pija Dvanaestog podržavala pomirenje i integraciju u Evropi. Šenborn je rekao da su osnovni uslovi za pomirenje sećanje i razgovor o tome, saradnja različitosti i jedinstva i zajednička platforma vrednosti.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.