SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKRIĆA
 
Dačić: Razgraničenje zvanična pozicija Srbije u dijalogu sa Prištinom
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 19.02.2019. - 15:13:54
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije u dijalogu s Prištinom ali da ne može da govori o tome jer se o razganičenju nije razgovaralo.

Dačić je novinarima rekao da bi linija razgraničenja bila tamo gde je prihvatljivo za obe strane ali nije rekao da li bi razgraničenje značilo i priznanje Kosova.

Govoreći o pismu predsednika SAD Donalda Trumpa u kom je ovaj pozvao na medjusobno priznanje Srbije i Kosova, Dačić je rekao da treba razumeti ceo kontekst te poruke a ne samo taj deo.

"Reč je o velikoj promeni jer je američka vlada otvorila mogućnost za neki kompromis. Ranije je bilo samo priznanje. Ovde se kaže medjusobno priznanje ali tek nakon dogovora. Sada je Priština na tapetu jer su prepreka za dogovor", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, potezi Prištine imaju veze s odnosima u Evropi i svetu, kao i da postoje zemlje koje podržavaju dijalog, kao Francuska i Austrija, i one koje žele da se cela stvar što pre završi, gde je izdvojio Veliku Britaniju i Nemačku. Dačić je dodao i da je Velika Britanija sprečila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju kosovskih taksi na robu iz Srbije na sastanku Kvinte.

"Ne vrše svi isti pritisak na Prištinu. (...) Trumpovo pismo podstiče trajno rešenje, to je najvažniji deo.", naveo je Dačić.

On je naveo da očekuje da će se situacija izmedju Prištine i Vašingtona dodatno zaoštravati, jer su trenutno "SAD najzainteresovanije za nastavak dijaloga".

Kada je reč o dugu koji Srbija otplaćuje u ime Kosova, Dačić je rekao da je ostalo da se plati još oko 200 miliona evra kao i da se na pitanju duga pokazuje licemerje kosovskih vlasti.

"Kad treba da se plaća onda su deo Srbije a kad je u pitanju imovina onda su nezavisni", rekao je šef srpske diplomatije.