SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAGODBA
 
Dan D za Agrokor
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 04.07.2018. - 08:17:37
ZAGREB - Okupljaju se vjerovnici Agrokora kako bi glasali o nagodbi koju je dogovorilo privremeno vijeće vjerovnika.

Na ročištu zbog kojeg je na nekoliko dana zakupljena dvorana Dražen Petrović pravo glasa ima 3069 vjerovnika, a ukupan iznos tražbina zadnjeg radnog dana prošlog mjeseca iznosio je 42,64 milijarde kuna. Glas se računa ovisno o iznosu tražbina i da bi nagodba prošla mora dobiti podršu od 67 posto.

Glasovat će se u dvije faze - u prvoj će se glasovati o pravu glasa vjerovnicima koji osporavaju tražbine, a u drugoj o nagodbi.

Vjerovnici će glasati putem aplikacije koju je razvila Agrokorova tvrtka. Ako nagodba prođe najveći vlasnici bit će Sberbank s 39,2 posto, imatelji obveznica s 25 posto, VTB banka sa 7,5 posto i Zagrebačka banka s 2,3 posto. Oni će zajedno imati gotovo tri četvrtine vlasništva u Agrokoru.

Počela je registracija vjerovnika. S obzirom na velik broj, sud je za registraciju predvidio oko dva sata.

U intervujuu za N1 izvanredni povjerenik Fabris Peruško rekao je da očekuje kako će danas nagodba uspjeti, no za svaki slučaj je dvorana zakupljena na više dana, a Trgovački sud je zakazao ročišta za 05.07. ili 06.07.

"Očekujemo da se odazove što veći broj vjerovnika, potreban broj vjerovnika je 67 posto, što je izuzetno velik broj. Zbog toga još jednom pozivam sve vjerovnike da se odazovu, gasaju za nagodbu kako bi se mogla potvrditi u zakonskom roku do 10.07. Ako uspijemo izglasati nagodbu, nakon toga ćemo morati proći kroz period potvrde rješenja i period u kojem ćemo morati implementirati nagodbu. Rok za žalbu trajat će neka tri mjeseca, implementacija još tri, govorimo o još nekih šest mjeseci trajanja izvanredne uprave", izjavio je Peruško za N1.