SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Darwin insolventan, Adria Airways na mukama
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.11.2017. - 21:49:40
LJUBLJANA - Švicarska regionalna aviokompanija Darwin, koju je sredinom ljeta ove godine preko svoje švicarske kompanije preuzeo slovenski prijevoznik Adria Airways, u vlasništvu njemačkog fonda 4K, insolventna je.

Švicarska agencija za civilno zrakoplovstvo prizemljila je privremeno avione kompanije koja je letjela i za Adria Airways.

Hoće li se ti avioni sada preseliti pod upravu Adria Airwaysa na Brnik, pita se ljubljanski list Delo. Švicarska aviokompanija Darwin zatražila je zaštitu od vjerovnika, a postupak insolventnosti trebao bi se odvijati pod svicarskom verzijom američkog poglavlja 11 (Chapter 11) usporedivog s prisilnom nagodbom. 

Prema objašnjenju predstavnika Adria Airways Switzerlanda, Darwin je zapao u neprilike uglavnom zbog stečajeva kompanija Alitalia i Air Berlin, s kojima je poslovno surađivao, ali gubitak posla nije uspio nadoknaditi.

"Darwin je izvrsna aviokompanija s iskusnim menadžmentom i osobljem. Širenje naše mreže, a time i optimiziranje troškova najbolja je kombinacija za oba prevoznika", rekao je nakon preuzimanja Arno Šuster, direktor Adria Airwaysa, dodajući da će Darwinove letovi prodavati pod imenom Darwin.

Uvjeti i detalji kupoprodaje u skladu sa sporazumom stranaka uključenih u posao ostali su povjerljivi, ali je Adria u to vrijeme tvrdila da je Darwin u 2016. ostvario manju dobit i da ima pozitivnu prognozu za tekuću godinu.

Zbog nemogućnosti Adria Airwaysa, Darwin Airline je takođe upravljao određenim letovima iz Ljubljane, ali je švicarska kompanija izgubila operativnu dozvolu zbog insolventnosti. U utorak su tako s Brnika otkazani jutarnji letovi u Varšavu, Zurich i Moskvu.

Adria je s Darwinom imala ugovor o iznajmljivanju aviona s posadom, za što je imala i dozvolu Slovenske agencije za civilno zrakoplovstvo. Dozvola je istekla čim je švicarska agencija povukla svoj certifikat kompaniji Darwin.

Hoće li Darwinovi avioni preći na Brnik i ojačati flotu Adria Airwaysa? Prema objašnjenju sugovornika Dela, koji žele ostati neimenovani, postupci za realizaciju takve ideje trajali bi nekoliko mjeseci. Darwin ima deset propelerskih aviona tipa Saab i ATR koji nisu prisutni u Adrijinoj floti i trebaju biti upisani u registar, a mora se za njih i osigurati tehničko održavanje.

Avionske posade takođe trebaju preći na Adrijine standarde i procedure. Darwin je osnovan 2003. godine, prvi put je letio 2004. godine, a Arapi su ga kupili 2013. godine i preimenovali u Etihad Regional. Njemački fond 4K je za Darwin, odnosno Adria Switzerland, pronašao poslovni model u saradnji sa slovenskim prijevoznikom Adria Airwaysom.