SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Deca iz Srbije "zarobljena" na aerodromu u Larnaki
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 17.04.2017. - 18:51:00
Zadnja izmjena: 17.04.2017. - 19:44:26
LARNAKA - Trinaestoro dece iz Srbije od nedelje uveče je "zarobljeno" na aerodromu u Larnaki na Kipru.

Njima carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Deca bi trebalo danas da se vrate u Srbiju, izjavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. Vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić rekao je u 22.45 treba da dođu dva aviona po njih.

"Treba da dođu dva aviona po nas, s tim što ne možemo svi da stanemo u njih, pa će nas troje da ostane i vratićemo se 19. aprila", dodao je on.

Kako je ranije objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umetničkog društva "Izvor", uzrasta od devet do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smešteni negde na grčkom delu ostrva.

"Deca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umetničkom društvu na 'okupiranoj' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo", rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.

Vođa puta i direktor KUD "Izvor" Dejan Tošić objasnio je da je to društvo trebalo da gostuje na festivalu folklora u mestu Girne (na grčkom Kirenija).

"U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim ođednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu", objasnio je Tošić.

Deca iz KUD "Izvor", koja su zadržana na aerodromu u Larnaki, trebalo bi danas da se vrate u Srbiju, izjavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.
"Čine se napori da se u toku dana deca vrate u zemlju tako da je i 'Er Pink' ponudio svoju pomoć i ponudio da organizuje avion kojim bi se deca vratila", rekao je Odalović za Tanjug.

On kaže i da je sa decom otpravnik poslova naše ambasade na Kirpu Dragan Zurovac na aerodromu u Larnaki i biće sa njima dok ne dođe avion.

"U toku je dogovor oko dobijanja termina u kojem će let moći da se realizuje, a naš otpravnik poslova je dobio instrukcije da bude sa decom, da im se nađe za sve što zatreba", rekao je Odalović.