SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRETANJE CIJENA
 
Deflacija u Crnoj Gori
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 20.01.2016. - 22:37:04
PODGORICA - Mjesečna deflacija u decembru, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI), iznosila je 0,3 odsto, pokazuju podaci Monstata.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena goriva i maziva, voća, mesa i obuće”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do decembra prošle godine su u odnosu na isti period 2014. bile u prosjeku više 1,5 odsto.

„Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u kategorijama prevoz dva odsto, hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća i hoteli i restorani po 0,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Rast cijena zabilježen u grupama alkoholna pića i duvan i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva po 0,1 odsto. Cijene u kategorijama pokućstvo i rutinsko održavanje stana, zdravlje, komunikacije, rekreacija i kultura, obrazovanje i ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u decembru zabilježene su u grupama odjeća i obuća pet odsto, hoteli i restorani 3,4 odsto, alkoholna pića i duvan 3,3 odsto, hrana i bezalkoholna pića 2,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i zdravlje po 1,6 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 1,1 odsto, rekreacija i kultura i ostali proizvodi i usluge po 0,5 odsto i komunikacije 0,1 odsto, dok je negativna zabilježena u kategoriji prevoz 4,6 odsto.

Deflacija je pojava suprotna inflaciji, a označava pad opšteg cjenovnog nivoa. Deflacija, prema mišljenju stručnjaka, odgovara vlasnicima novca čija imovina postaje sve vrijednija, ali istovremeno smanjuje potrošnju, što dovodi do rasta nezaposlenosti i privrednih kriza.

Kad do pada cijena dođe zbog rasta produktivnosti razvojem tehnike, tehnologije i organizacije, ili zbog smanjenja poreza to smanjenje je pozitivno za razvoj privrede i rast zaposlenosti. U svim ostalim slučajevima pad cijena dovodi do propasti pojedinih privrednih grana, a ako deflacija duže traje dolazi do teških ekonomskih kriza, stagnacije i privredne depresije.