SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Delta Holding započinje trogodišnji plan razvoja sela oko Zaječara
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti
Datum objave: 25.11.2018. - 20:02:29
BEOGRAD - Kompanija Delta Holding odlučila je da svoja znanja u modernoj poljoprivredi uloži u razvoj dva sela u okolini Zaječara.

Kako Novosti saznaju, plan je da kroz program koji traje tri godine ova dva ruralna naselja potpuno promene svoj izgled, da se nivo agrarne proizvodnje dovede na stepen visokorazvijenih evropskih sredina.

U konkurenciji su četiri sela, a u ponedeljak (25. novembra) će biti doneta odluka koja dva su izabrana. Upravo u ponedeljak prvi čovek Delte Miroslav Mišković, kako Novosti pišu, lično će u društvu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića obelodaniti o kojim naseljima je reč.

U okolini Zaječara, domaćini se već bave uzgojem dunja, proizvodnjom mesa i mleka, ali je nivo te proizvodnje daleko ispod nivoa razvijenih poljoprivrednih zemalja. Prethodnih nedelja Deltin tim je obilazio sela u zaječarskom kraju i razgovarao sa meštanima. Posle ankete, koja je tom prilikom sprovedena, došlo se do zaključka da su ovim selima najviša potrebna stručna znanja o modernoj poljoprivredi, kao i pomoć oko otkupa proizvedene robe. Zato je Deltinim projektom planirano da lokalni domaćini, u zavisnosti od svojih potreba, dobiju stručnu pomoć u organizaciji proizvodnje (prihrani, rezidbi voćaka, gajenju stoke, izboru sadnica i rasa životinja i slično).

Delta Agrar će garantovati otkup robe, što daje sigurnost koja je ovdašnjim proizvođačima najpotrebnija.

Projekat "Naše selo" predviđa i unapređenje društvenog života u ovim mestima. Delta je spremna da iz svojih budžeta pomogne obnovu škole, ili doma kulture, ili nekih sličnih objekata u selima koja budu odabrana. Obnovom, kao i podizanjem društvenog i kulturnog života, želja je da se ova mesta u okolini Zaječara ponovu učine privlačnim i sadašnjim žiteljima i onima koji su ih u prethodnom periodu napustili, tražeći neke bolje poslove i bolje uslove za život. Deo donacije biće i radne posete

Deltinim poljoprivrednim imanjima, kako bi se proizvođači na licu mesta uverili u to kako danas izgleda poljoprivredna proizvodnja na najvišem svetskom nivou.
Predsednik Delte već duže vreme izražava želju da Delta Agrar podeli svoje znanje o modernoj poljoprivredi i da pokaže kako bi srpsko selo trebalo da radi. To je i osnova ovog projekta, čiji je cilj da se podigne kvalitet života u ovim selima, da se, ako je moguće, neki ljudi vrate na svoja ognjišta kada shvate da se od zemlje može lepo zaraditi i živeti.

Grad Zaječar, prema saznanjima Novosti, potpuno stoji uz ovaj projekat i takođe će dati svoj doprinos njegovoj uspešnoj realizaciji. U lokalnoj zajednici se nadaju da bi i druga sela mogla da prepoznaju ovu ideju i takođe započnu sličan razvoj uz proizvodnju po svetskim standardima.