SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODGOVOR
 
Demokrati traže odgovor na pitanje o Sessionsovoj ostavci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2018. - 07:56:30
WASHINGTON -  Demokratski zastupnik i vjerojatni budući čelnik odbora za pravosuđe Zastupničkog doma američkog Kongresa Jerry Nadler zatražio je od Bijele kuće odgovor na pitanje zbog čega je predsjednik Donald Trump prisilio glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa na ostavku i što to znači za istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore.

"Amerikanci odmah moraju dobiti odgovore na pitanje što stoji iza poteza Donalda Trumpa i smjene Jeffa Sessionsa iz ministarstva pravosuđa. Zbog čega je predsjednik poduzeo ovu smjenu i tko ima ovlasti nad istragom posebnog istražitelja Muellera? Držat ćemo ljude odgovornima", napisao je na svom Twitter računu Nadler.

Nadler je trenutno glavni demokrat u odboru za pravosuđe Zastupničkog doma i vjerojatno će u siječnju postati njegov predsjednik, čime će dobiti ovlasti nadzora.

Glavni demokrat u gornjem domu, Senatu, Chuck Schumer zatražio je pak od Mathewa Whitakera, novog državnog odvjetnika, da se isključi iz nadgledanja istrage o ruskom uplitanju u američke izbore.

"Uzmu li se u obzir njegovi raniji komentari o tome da se ne financira i da se ograniči Muellerova istraga, gospodin Whitaker treba se isključiti iz nadzora cijelo vrijeme dok je na dužnosti državnog odvjetnika", napisao je Schumer na Twitteru.

"Jasno je da predsjednik nešto skriva", napisao je na Twitteru, na kojem je nešto ranije američki predsjednik objavio da Jeff Sessions više nije glavni državni odvjetnik.

Whitaker je bio komentator za pravosuđe tv mreže CNN u 2017. kada je napisao članak pod naslovom "Muellerova istraga Trumpa ide predaleko", u kojem je izričito tražio da se iz istrage isključe Trumpove financije i financije njegove obitelji.

Prije Trumpove objave da će on naslijediti Sessionsa na mjestu glavnog državnog odvjetnika bio je predstojnik Sessionsovog ureda.

Američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions podnio je nešto ranije tijekom dana ostavku na zahtjev predsjednika Donalda Trumpa koji mu zamjera što se isključio iz istrage o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016.

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje jer je tražio izuzeće u istrazi ruskog uplitanja u američke izbore 2016. zbog svojih kontakata s veleposlanikom. Trump je smatrao da je njegovo izuzeće otvorilo vrata imenovanju Roberta Muellera, koji je preuzeo istragu vezanu uz rusko uplitanje i eventualnu povezanost Trumpova izbornog stožera s Moskvom.

I čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi odmah je reagirala na ostavku ocjenom da je to "očiti pokušaj" potkapanja i okončanja Muellerove istrage.

U izjavi na Twitteru Pelosi je pozvala Matthewa Whitakera da se izuzme iz istrage i poručila "Kongres mora poduzeti hitnu akciju da zaštiti vladavinu prava i cjelovitost istrage".

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.