SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BITCOIN
 
Derivatima bitcoina trgovat će se na američkim tržištima kapitala
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 02.12.2017. - 09:59:25
NEW YORK - Tri su američke burze na kojima se trguje financijskim instrumentima dobile odobrenje od Federalne komisije za trgovanje terminskim ugovorima (CFTC) da započnu trgovanje "futures" ugovorima vezanima uz bitcoin. 

Ova je kriptovaluta, podsjetimo, ovoga tjedna dostigla cijenuod 10, pa potom i 11 tisuća dolara, da bi potom uslijedila manja korekcija. Međutim, nakon vijesti o pokretanju trgovine terminskim ugovorima cijena je ponovno poletjela uvis.

Terminski (futures) ugovor je vrsta financijskog derivata, sporazum između kupca i prodavatelja o razmjeni određenih roba, npr. vrijednosnica ili proizvoda, po posebnoj cijeni na neki budući datum određen ugovorom. "Futures" ugovori, dakle, omogućit će investitorima i špekulantima da se "klade" na cijenu bitcoina u budućnosti te tako zarađuju na njezinim fluktuacijama bez da ulažu u samu kriptovalutu.

Ovaj je događaj od iznimnog značaja za cijelu bitcoin zajednicu jer na određeni način pokazuje da bi financijske institucije na Wall Streetu mogle polako početi prihvaćati kriptovalute kao mainstream financijske instrumente. Uvođenje trgovanja terminskim ugovorima bit će moguće koristiti uobičajene tehnike zaštite od rizika koje su poznate u trgovanju ostalim vrijednosnim papirima (hedging), pa će dati investitorima veću fleksibilnost i mogućnosti smanjenja rizika.

Prvi futures ugovori vezani uz cijenu bitcoina na tržište će biti pušteni već u ponedjeljak, 18. prosinca, na burzi CME u Chicagu. Cijena bitcoina je na krilima dobrih vijesti u petak ponovno uzletjela prema razini od 11.000 dolara.