SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEMPIRANA AKCIJA
 
Desna struja HDZ-a ruši Plenkovića u Vukovaru
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 14.09.2018. - 08:08:46
ZAGREB - Ako su u HDZ-u (i) imali dvojbi da je prosvjed koji je gradonačelnik Ivan Penava najavio za 13. listopada u Vukovaru njegova spontana solo akcija, jučer su odagnali sve sumnje.

Izvor iz Predsjedništva HDZ-a jučer je doznao da se od 12. do 14. listopada baš u Vukovaru (potvrdili su nam i u Hvidri) održavaju tradicionalne “24. svehrvatske športske igre invalida Domovinskog rata” koje organizira Hvidra, što znači da će u subotu 13. listopada, na dan prosvjeda, u Vukovaru biti ratni invalidi iz cijele Hrvatske. Pojačat će to brojnost i dojam samog prosvjeda koji HDZ-ov Penava organizira zbog sporosti državnih institucija u sankcioniranju ratnih zločina u Vukovaru. 

– Naravno da je tempirano da prosvjed bude baš kada su ratni invalidi u Vukovaru. A tko stoji iza prosvjeda? Nema tko nego naši ljudi iz HDZ-a. Vjerojatno je to ista ekipa koja se bunila protiv Istanbulske konvencije plus branitelji i zajedno pripremaju udar na Vladu – rekao je izvor Večernjeg lista iz Predsjedništva HDZ-a te dodao da priča s prosvjedom nije tako naivna kako je i sam u početku mislio. 

Hvidra je sportske igre invalida lani od 13. do 15. listopada imala na području Makarske i susjednih gradova, a šef te najbrojnije braniteljske udruge je HDZ-ov Josip Đakić. On jučer nije odgovarao na telefonske pozive, a bez komentara bio je i Ivan Penava. Tako je izostala Penavina reakcija na prilično oštru izjavu premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića u Puli.

– Ići na emocije onih koji su najviše stradali, u situaciji kada je to zločin koji se dogodio prije 27 godina, i davati povoda onima kojima je interes srušiti parlamentarnu većinu – to je drugi sport – poručio je premijer.

Kao čovjek i predsjednik HDZ-a, nastavio je, želi da se počinitelji ratnih zločina kazne, ali nema razumijevanja za način na koji Penava na to upozorava. Plenković smatra da Penava ima odgovornost prema biračima, ali i prema političkom tajmingu kada se takve stvari “stavljaju u eter”. Plenković i Penava još bi se trebali čuti nakon što ga HDZ-ova najjača trojka – Jandroković – Brkić – Kuščević – nije uspjela uvjeriti da odustane od prosvjeda jer će on biti iskorišten protiv Vlade i HDZ-a.

Pa Penava tako kod Plenkovića, izgleda, ima još jednu priliku da odustane od prosvjeda. Iako su proteklih dana iz vrha HDZ-a tvrdili da neće biti sankcija za vukovarskog gradonačelnika, sada se čini da bi on mogao biti sankcioniran ako ne otkaže prosvjed. Plenković je bio još odrješitiji prema braniteljskim udrugama koje traže da se Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i HDZ-ov koalicijski partner, očituje o Domovinskom ratu i Oluji. Tri SDSS-ovca predvođena Pupovcem, koji već danima ne odgovara na telefonske pozive, presudna su za HDZ-ovu parlamentarnu većinu. 

– Neće meni nitko kao predsjedniku HDZ-a birati partnera i odlučivati tko će biti parlamentarna većina – odgovorio je premijer na pitanja novinara. 

– Branitelji su više puta upozoravali na sporost institucija u sankcioniranju ratnih zločina i ništa, ali sada kada je to Penava najavio, onda se na sve to gleda drukčije – poručio je pak Tomislav Josić, Penavin savjetnik za branitelje.

On očekuje da će Penava biti pod brojnim pritiscima samo da se prosvjed ne održi. Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, poručio je Plenkoviću da je zaboravio tko ga je doveo na vlast i da je očigledno izgubio kompas.

 – Ne želimo ulaziti u stranačke sukobe, ali riječi da sada nije tajming za istragu ratnih zločina smatram neozbiljnima. Pa kada je ako nije sada? Zar trebamo čekati da većina branitelja umre pa da se nešto napravi? – pita se Šoljić. I dok Pupovac šuti, za komentar je bio voljan bivši predsjednik Ivo Josipović koji je u bio u velikom sukobu s Pupovcem. Josipović smatra da se HDZ ne bi trebao odreći Pupovca, kako to traže braniteljske udruge, nego obratno. 

– Kao osoba koja se predstavlja socijaldemokratom i antifašistom, nikada i nije trebao biti dio vlasti koju čine razni Hasanbegovići, Culeji... dio vlasti koju i sam naziva ustašofilskom. Kao dio lijeve oporbe kritiziram ga smatrajući da je riječ o kolaboracionističkoj politici koju označavam etnobiznisom. Braniteljske udruge vode se dijelom netrpeljivošću prema Srbima, a dijelom putem njih desno krilo HDZ-a želi rušiti Plenkovića. Meni smeta ovaj prvi dio njihove motivacije. Otvaranje rasprave u Saboru o jednom čovjeku, Pupovcu, na ovaj način znači otvaranje linča i raspirivanje međunacionalne mržnje – rekao je Josipović. 

Kada je riječ o tome da se Pupovac nije ogradio od Vučićeva hvaljenja Miloševićeve politike, on kaže da Pupovac nije ni trebao biti nazočan Vučićevu govoru u Bačkoj Palanci.

– Kao utjecajni političar trebao je poraditi na tome da se Oluja obilježava drukčije, da se slavi hrvatska pobjeda, ali i komemoriraju sve nevine žrtve. Ali, tako je to kad se želi sjediti na dvije stolice, onoj koju drži Vučić i onoj koja je položena na hrvatski proračun – rekao je Josipović.