SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INDEKSI
 
Deutsche Bank bit će isključen iz indeksa Eurostoxx 50
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.09.2018. - 14:57:27
FRANKFURT - Vodeći njemački zajmodavac Deutsche Bank bit će krajem rujna isključen iz europskog burzovnog indeksa kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom Eurostoxx 50, objavio je u utorak burzovni operater Deutsche Boerse.

Od početka godine dionice Deutsche Banka pale su više od 37 posto, što znači da od 24. rujna više neće biti predstavljene u indeksu Euro Stoxx 50.

Taj se potez očekivao u kontekstu teškoća njemačkog zajmodavca da kroz dulje razdoblje ostvari održivu dobit, uz brojne izmjene u upravi i poslovnoj strategiji.

Deutsche Boerse u određenim vremenskim razmacima analizira sastav indeksa Eurostoxx 50, uvrštavajući kompanije odnosno isključujući ih na temelju tržišne vrijednosti kompanija i obujma trgovanja, koje izračunavaju na temelju podataka o trgovini dionicama.

Iz Deutsche Banka su u priopćenju poslanom elektronskom poštom istaknuli da ustraju u strategiji poboljšanja profitabilnosti.

"Očekujemo da će to poduprijeti vrijednost Deutsche Banka na tržištu, a time i povećati njegovu tržišnu kapitalizaciju", poručili su iz banke.

"Objava sastavljača indeksa neće utjecati na odluku banke o provedbi te strategije ni na naše aktivnosti jačanja banke", naglašavaju.

Iz Deutsche Boersea nisu željeli komentirati informaciju o isključenju Deutsche Banka iz indeksa, koji, među ostalim njemačkim kompanijama, uključuje dionice softverskog diva SAP-a, industrijskog konglomerata Siemensa, proizvođača automobila Daimlera i osiguravajuće kuće Allianz.

Očekuje se da će Deutsche Boerse u srijedu najaviti i izmjene u sastavu njemačkog indeksa DAX. Očekuje se tako da će zbog smanjene tržišne kapitalizacije i manjeg obujma trgovanja iz DAX-a biti isključene dionice Commerzbanka, napominje Reuters.