SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODUSTAJANJE
 
Deutsche Bank i Commerzbank odustali od spajanja
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 25.04.2019. - 16:49:35
FRANKFURT - Deutsche Bank i Commerzbank u četvrtak su u zasebnim priopćenjima objavile da odustaju od spajanja.

Dvije banke objavile su da su nakon pažljive analize zaključile da spajanje ne bi donijelo dostatne koristi kojima bi se nadoknadili dodatni rizici izvršenja, troškovi restrukturiranja i kapitalni zahtjevi povezani s integracijom takvih razmjera.

Od početka je ova priča bila poprilično sumnjiva ljudima koji se razumiju u "krvnu sliku" obiju banaka. Iako je politika demantirala bilo kakvo miješanje i utjecaj na poslovne odluke privatnog sektora, postoji ipak dovoljno naznaka koje daju naslutiti da je više ili manje nježni pritisak iz Berlina bio odlučujući za „službeni" početak razgovora između Deutsche i Commerzbanka prije četiri tjedna - o mogućoj fuziji. Čovjek koji iz pozadine očito „gura" te pregovore je Jörg Kukies, državni tajnik u Ministarstvu financija.

Kukies je ranije bio šef njemačke podružnice američke investicijske banke Goldman Sachs, u Ministarstvu financija radi otprilike godinu dana i tijekom 2018. se u nekoliko navrata sastao s predstavnicima DB-a. Pritom je pikantno da (sudeći po navodima iz financijskih krugova) upravo Goldman Sachs u razgovorima o fuziji savjetuje – Commerzbank. A njemačka savezna vlada još uvijek posjeduje 15% vlasničkog udjela u drugoj najvećoj njemačkoj banci.

U svakom slučaju, dvije banke već tjednima pregovaraju, razmjenjuju podatke i provjeravaju ih. Službene informacije o tome ne stižu u javnost, praktički ništa se ne potvrđuje, ali zato u javnosti kolaju brojne špekulacije, izvještaji „insajdera" i „osoba koje su upućene u cijelu proceduru". Sve to iz dana u dan podgrijava tračeve o mogućoj fuziji. Po onome što se može čuti i pročitati, posve je otvoreno hoće li se uopće početi voditi „produbljeni razgovori" o mogućoj fuziji dviju banaka. Jer u tom bi se slučaju na stolu morale naći konkretne brojke – odnosno svi mogući rizici koji se skrivaju po poslovnim knjigama.

To je izgleda, barem zasad, i presudilo neuspjehu čitavog posla.