SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAOSTAJANJE
 
Deutsche Bank u bolnoj potrazi za pozitivnim preokretom
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 18.01.2019. - 08:11:47
BERLIN - Najveće američke banke poput Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs und JP Morgan su ovog tjedna objavile dobiti u ukupnoj visini od 108 milijardi dolara. 

Samo je JP Morgan ostvario dobit od 31 milijarde dolara. Pogled na ove brojke budi strah za najveću njemačku banku, Deutsche Bank, čija je aktualna vrijednost na burzi procijenjena na svega 15 milijardi eura. I tu se u bliskoj budućnosti neće ništa promijeniti. Analitičari procjenjuju da bi za 2018. Deutsche Bank mogao ostvariti dobit od 400 milijuna. Toliko JP Morgan zaradi u pet dana.

Deutsche Bank bi mogao biti zabrinut i zbog činjenice da je u posljednje vrijeme trgovanje obveznicama, devizama i sirovinama konkurentima iz SAD-a zadavalo glavobolje. A upravo u tom sektoru je Deutsche Bank prošle godine bio koliko-toliko uspješan.

Unatoč činjenici da je vrijednost dionica najvećeg njemačkog kreditnog instituta pala sa 100 eura (2006.) na ispod 10 eura 2018., Deutsche Bank se još uvijek u Europi ubraja među vodeće banke. Tomu pridonose velike rezerve, kontrola troškova kao i činjenica da je banka bez većih kreditnih rizika, kako je to na nedavnom skupu poslovodnog odbora rekao njegov šef Christian Sewing. I pravni rizici, što je proteklih godina Deutsche Bank otežavalo poslovanje i priskrbilo visoke kazne, su smanjeni na minimum.

„Mi želimo otkloniti sve nejasnoće povezane s Panama Papers", rekao je Sewers. To se odnosi i na prijeteći slučaj trulog Danske Bank i sumnje u pranje novca.

„Mi smo najveća banka najvećeg europskog gospodarstva", zaključio je šef Deutsche Banka.

No veličina nije jamstvo kvalitete nego prije može poslužiti kao prijetnja (Too big to fail).

A Deutsche Bank bi mogao postati još veći ukoliko se obistine nagađanja o spajanju s drugim njemačkim bankarskim divom, Commerzbankom. Kako piše dnevnik Handelsblatt, ovu fuziju potiče njemačka vlada koja još uvijek, kao posljedicu financijske krize, posjeduje 15 posto Commerzbank-a. Glasine oko spajanja su djelovale pogodno i na razvoj vrijednosti dionica Deutsche Banka. No tim planovima se priječe neki jaki dioničari banke.

Ovakvom slijedu događaja se protive i sindikati koji strahuju od mnogobrojnih otpuštanja. „Obje banke imaju svoje specifične probleme koji se ne rješavaju jednostavnim spajanjem. Ovakva nova banka bi godinama bila usredotočena na vlastite probleme, a to ne bi nikom donijelo ništa dobrog", smatra Stephan Szukalski, predsjednik sindikata DBV.

No s obzirom na veliki pritisak američke konkurencije i promjenama uvjeta re-financiranja za banke, svi su složni oko toga da se oko Deutsche Bank uskoro nešto drastično mora promijeniti. No pitanje je – što.