SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ULAGANJA
 
Deutsche Telekom s partnerom ulaže u proširenje optičke mreže u Njemačkoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.12.2017. - 16:36:49
BERLIN - Deutsche Telekom (DT) i njemačka komunalna tvrtka EWE objavili su u srijedu da će uložiti dvije milijarde eura u proširenje superbrze optičke mreže za širokopojasni pristup Internetu na sjeverozapadu Njemačke.

Njemačka je dosada bila prilično spora u modernizaciji internetske infrastrukture, kaskajući za mnogim razvijenim zemljama kada je u pitanju pristup kućanstava optičkoj mreži.

Prema memorandumu o razumijevanj Deutsche Telekom i EWE planiraju osnovati zajedničko poduzeće koje će u sljedećih deset godina na brzu mrežu priključiti više od milijun kućanstava u saveznim njemačkim zemljama Donjoj Saskoj, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Bremenu.

Nakon što dobije potrebne dozvole regulatora, kompanija u kojoj će DT i EWE imati ravnopravne vlasničke udjele trebala bi početi s radom sredinom iduće godine.

"Suradnjom možemo postići da proširenje optičke mreže bude daleko ekonomičnije", istaknuo je izvršni direktor Deutsche Telekoma Tim Hoettges, dodajući da će regionalna mreža biti otvorena i za druge operatere.

Prema istraživanju Zaklade Bertelsmann, samo sedam posto od ukupno 40 milijuna kućanstava u Njemačkoj ima pristup Internetu putem brze optičke veze.

Usporedbe radi, u Estoniji takav pristup ima 73 posto kućanstava a u Španjolskoj 53 posto. Njemačka je također na 28. mjestu među ukupno 32 zemlje članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) kada je u pitanju pristup brzom Internetu.

Moćna inženjerska industrija tvrdi da je za to kriv DT, koji je dosada pokušavao osigurati brži prijenos podataka prilagodbom starih bakrenih žica, takozvanim 'vektoringom'.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.