SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZERVE
 
Devizne rezerve NBS 11,17 milijardi evra na kraju septembra
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 11.10.2018. - 15:16:15
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 11,17 milijardi evra, što je za 153,2 miliona evra manje nego na kraju avgusta.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 191 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 9,31 milijardi evra, što je za 144 miliona evra manje nego na kraju avgusta.

Smanjenje deviznih rezervi u septembru u celosti je rezultat nastojanja države da, u ambijentu ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata, nastavi proces smanjivanja svojih deviznih obaveza (neto 193,7 miliona evra), po osnovu kredita i hartija od vrednosti, što doprinosi daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

U pravcu povećanja deviznih rezervi delovali su neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,5 miliona evra), a zabeležen je i pozitivan uticaj tržišnih faktora (neto 8,7 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dvostruko veći od realizovanih odliva iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 37,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 488,8 miliona evra i bio je za 5,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,14 milijardi evra.

U septembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 15 miliona u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.