SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STAVOVI
 
Dimon: Bitcoin je najveći špekulativni mjehur u povijesti
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 13.09.2017. - 21:54:00
Zadnja izmjena: 14.09.2017. - 08:23:49
NEW YORK - Generalni izvršni direktor investicijske banke JPMorgan, Jamie Dimon, na Barclaysovoj je globalnoj bankarskoj konferenciji u New Yorku jučer govorio, među ostalim, o tržištu bitcoina, za koje nije imao lijepih riječi. 

Kako piše Bloomberg, Dimon je o investitorima u bitcoine govorio ne baš pohvalno. Kada bi neki investitoru unutar JPMorgana počeo trgovati bitcoinima bio bi odmah otpušten "i to zato što je to protiv pravila, i zato što je glup. A oboje je opasno", kaže Dimon, koji je kasnije i sam priznao da je njegova kći investirala u bitcoin. Općenito, tržište bitcoina ovaj bankar smatra prevarom i velikim investicijskim špekulativnim mjehurom, čak najvećim u povijesti. Situacija u kojoj je vrijednost bitcoina od početka godine porasla za gotovo četiri puta "neće završiti dobro" – a navodi i zašto. 

Kao prvo, bankari vjeruju da je ovako brz rast vrijednosti glavni znak da se radi o špekulativnom mjehuru, što je nedavno potvrdio i Nobelovac Robert Shiller. Dodatno, nedostatak državnih institucija koje stoje iza ovog vida plasiranja novca također smatraju opasnim i neodrživim.

"Netko će jednom poginuti i onda će se država umiješati, kao sada u Kini", predviđa šef JPMorgana.

Što se, pak, tiče blockchain tehnologije, Dimon je optimist i smatra da će je banke s vremenom prihvatiti kao vrlo korisnu. Naravno, na ove izjave stigle su i reakcije onih koji čvrsto vjeruju u bitcoin, a svode se samo na jedno – ako klasične banke i investicijske kuće (koje su uzrokovale brojne financijske krize) ne vjeruju bitcoinu, to je samo dodatni razlog da ga mi ostali podržimo.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.