SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Dionice Dalekovoda od početka godine uzletjele 66,5%
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 11.06.2017. - 10:14:14
ANALIZA - Prvi je lipanjski tjedan donio pomalo neočekivani uzlet dionica iz građevinskog sektora.

Dobar je to povod da se posvetimo dionicama Dalekovoda (ZSE;:DLKV-R-A) koje su ove godine jedan od najvećih tržišnih dobitnika.

Tržišna kapitalizacija Dalekovoda od početka je godine uzletjela 66,5 posto, na u petak zaključnih 22,30 kuna. Snažan se uzlet posebno bilježio početkom ožujka kad su dionice u jednom trenutku skočile iznad 27 kuna. No, tržišni pesimizam koji je uslijedio, prvenstveno zbog komplikacije oko Agrokora, srezao je i dionice Dalekovoda. Bez obzira na to, i nakon gotovo pola godine situacija za dionice Dalekovoda izgleda blistavo, s rastom kojeg je zapravo malo tko mogao očekivati. 

Valja napomenuti i da su ožujka i travanj donijeli značajan oporavak likvidnosti na ovim dionicama koji se ipak nije održao. 

Svakako su za ovakav uzlet cijene zasčužni rezultati prvopg kvartala. Zagrebački Dalekovod u prvom kvartalu ostvario je poslovne prihode od 223 milijuna kuna što je 16 postotni rast u odnosu na prvi kvartal 2016. Ostvareni gubitak iznosi 5,3 mil. kuna, te EBITDA na razini društva bilježi smanjenje od 82%, što je posljedica jednokratne stavke prihoda od prodaje prava Ministarstvu financija u 1. kvartalu 2016. u iznosu od 50 mil. kuna.

Bez tog utjecaja, ističe se u izvješću predsjednika Uprave Alena Premužaka, EBITDA je porasla za oko 35%. Uprava ističe ostvareni rast prihoda od prodaje od 71%. zbog značajnog povećanja operativnih aktivnosti u odnosu na prvi kvartal 2016., kako na inozemnim tržištima među kojima se posebno ističu Norveška i Finska, tako i na domaćem tržištu.