SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK VRIJEDNOSTI
 
Dionice Ericsson NT-a najjače u godinu dana
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 12.05.2019. - 17:10:56
ANALIZA - Proljeće je na Zagrebačkoj burzi donijelo kupovnu ofenzivu u turističkom sektoru. 

No, pomalo ispod radara provukla su se i neka izdanja koja također rastom svjedoče o povjerenju kupaca. Jedno od njih je i Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) čije su u dionice u petak skočile na 1.145 kuna, što je njihova najviša razina od kraja travnja prošle godine. U odnosu na početak godine, dionice bilježe skok od 13,3 posto. 

Takav se scenarij svakako može zahvaliti dobrim rezultatima u prvom kvartalu, ali i predloženom dividendom. Grupa Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u prvom kvartalu prihode od prodaje u iznosu od oko 388 milijuna kuna, što je 13,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a znatno je porasla i neto dobit te kompanije. Neto dobit u prvom tromjesečju iznosila 32,9 milijuna kuna, što je 8,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Operativna dobit iznosila je, pak, 41,4 milijuna kuna, 2,2 posto manje nego godinu dana prije. Tvrtka je na Ericssonovom tržištu u proteklom tromjesečju ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 252,9 milijuna kuna, što je 6,4 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Nadzorni odbor i uprava Ericssona Nikole Tesle predložili su glavnoj skupštini, koja će se održati 13. lipnja, isplatu dividende od 70,6 kuna po dionici. S obzirom na aktualnu cijenu dionica, riječ je o vrlo dobrom dividendnom prinosu od 6,2 posto.

Pravo na dividendu imaju dioničari koji će na dan 19. lipnja 2019. godine imati na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva. Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 18. lipnja 2019. godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.