SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPEKULACIJE
 
Dionice Fiat Chryslera skaču zbog spekulacija o preuzimanju
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 09.01.2018. - 10:39:31
NEW YORK - Fiat Chrysler je minulih mjeseci punio medijske stupce špekulacijama o preuzimanju.

Prvi čovjek talijansko-američkog konzorcija, Sergio Marchionne, odavno ne krije želju da netko preuzme ili bar uđe u partnerstvo s FCATo se dosad nije dogodilo, a ako zanemarimo nekoliko kineskih kompanija koje se spominjalo u kontekstu potencijalnih kupaca, čitava priča može se svesti na onu - tresla se brda, rodio se miš.
No taman kad je Fiat Chrysler sišao s pozornice, iza kulisa se počelo događati nešto neobično. Dionicama kompanije izlistanima na američkoj burzi NYSE naglo je skočila cijena. Samo minulog petka cijena je porasla za 5,4 posto, a u posljednjih tjedan dana kumulativno čak 22 posto.

Ovo se možda ne čini kao mnogo u usporedbi s ekstremnim oscilacijama jednog Bitcoina, no valja uzeti u obzir da talijansko američka alijansa u minulom periodu nije objavila nikakvu vijest koja bi opravdala ovako nagli rast cijene, te da su dionice drugih proizvođača automobila na američkoj burzi u istom periodu rasle 5 do 7 posto.

Znakovito može biti i to što je dionica FCA rast cijene odradila uz poprilično uvećani volumen, pa su tako u navedenom periodu ruke mijenjale između 10 i 14 milijuna dionica dnevno, dok je donedavno dnevni prosjek iznosio oko 3 milijuna dionica.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.