SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Dionice HPB-a sve zanimljivije investitorima
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 13.09.2016. - 08:02:04
ANALIZA - Početak rujna donio je povećanu živost kad se radi o dionicama Hrvatske poštanske banke (HPB).
Posebno je to vidljivo u posljednje dvije trgovine kad je uz iznadprosječan promet tržišna kapitalizacija uzletjela 11,6 posto, na 596,98 kuna. Ujedno, jučerašnja zaključna cijena je i najviša vrijednost HPB-ovih (ZSE:HPB-R-A) dionica od 28. srpnja.

I dok prosječni dnevni promet još uvijek nije na razini koju bismo očekivali, frekvencija trgovinje u kolovozu indikativna je. Dok u srpnju bilježimo svega četiri dnevne trgovine dionicama HPB-a, u kolovozu bilježimo petnaest trgovina. Od početka rujna četiri se puta trgovalo dionicama HPB-a.

Razloge povećanom interesu možemno tražiti u poslovnim rezultatima za šest mjeseci objavljenima krajem srpnja. Hrvatska poštanska banka (HPB) prvo polugodište 2015. završila je s najvišom polugodišnjom neto dobiti u povijesti banke, u visini od 1,3 milijuna kuna, uz snažan rast tržišnih udjela u svim segmentima poslovanja. Prema nerevidiranim izvještajima, HPB je u prvom polugodištu 2016. ostvarila 192,8 milijuna kuna operativne dobiti te 91,3 milijuna kuna neto dobiti, čime "nakon izvrsne 2015. godine u kojoj je ostvarila najbolji financijski rezultat od osnivanja, Hrvatska poštanska banka i u 2016. nastavlja poboljšavati poslovanje", navode iz te banke. Imovina HPB-a je od kraja prošle do kraja lipnja ove godine rasla za 3,7 posto, na 18,4 milijarde kuna uz poboljšanje strukture u smjeru veće profitabilnosti.

Osim toga, HPB je ove godine isplatio i dividendu od 15,2 kune po dionici. S obzirom na aktualnu cijenu dionica, riječ je o dividendnom prinosu od 2,5 posto.

Na glavnoj skupštini dioničara Hrvatske poštanske banke, drugoj po redu ove godine, članovi Uprave i Nadzornog odbora dobili su početkom rujna razrješnicu, a ujedno je produljen mandat sadašnjim članovima NO-a. Tako je izglađen "spor" nastao nakon skupštine održane u svibnju kada predstavnici države kao većinskog vlasnika, predvođeni ministrom financija Zdravkom Marićem, nisu podržali rad Uprave iz prethodne godine, premda se ona pohvalila "povijesno" dobrim rezultatima. Takva je odluka predstavljala podlogu da se mandat Vuiću otkaže bez obrazloženja. Po svemu sudeći, ta se mogućnost Vuiću nije svidjela, pa je problem razrješenja ponovno stavio na dnevni red, netom prije isteka mandata sadašnjoj Vladi.

Investitori očekuju i najavljenu prodaju dijela NPL portfelja što bi trebalo dobnijeti zdraviju bančinu bilancu. Sedamnaest je investitora dostavilo pisma namjere, a u tijeku je due dilligence. Okončanje ovoga procesa iz banke najavljuju za kraj ove godine. Također, banka radi i na unapređenju prodaje svojih proizvoda, posebno putem prodajnog kanala Hrvatske pošte te podizanja kvalitete i razvoja ukupne suradnje s HP-om. I ovdje bi se efekti trebali osjetiti već do kraja godine što je još jedan od argumenata u prilog atraktivnosti dionica HPB-a.