SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPTIMIZAM
 
Dionice Peveca najjače u tri mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.07.2017. - 09:22:24
ANALIZA - U atmosferi ljetne letargije na Zagrebačkoj burzi, jedno se izdanje izdvaja kao jasni dobitnik.

Riječ je o dionicama Peveca koje su jučer dotaknule njavišu razinu u posljednja tri mjeseca - 216,88 kuna. Posljednji su puta bile iznad te zaključne razine još 25. travnja. U posljednjih nekoliko tjedana na ovim dionicama vidimo i blagi oporavak likvidnosti što je zasigurno i rezultat nekih dobirh vijesti. 

Prema pisanju slovenskih medija, HPS Investment Partners zanima se i za kupnju nekretnina starog Merkura, odnosno njegovih trgovačkih centara i to ne samo u Sloveniji nego i u susjednim državama, a mogao bi se odlučiti i za kupnju hrvatskog lanca tehničkih trgovina Pevec, kako bi ojačao svoju poziciju u regiji i trgovinskom sektoru koji ima perspektivu unatoč sve izraženijem trendu nabave i prodaje preko interneta. Iz Peveca poreučuju kako nisu upoznati s interesom američkog fonda no poručuju i da kompanija nije na prodaju te da nastavljaju širenje u vlastitoj režiji.

Nekoliko tjedana ranije, Pevec je izvijestio da je preuzeo Merkurov centar u Čakovcu. Riječ je o objektu od gotovo 5.000 četvornih metara i uz dodatna ulaganja procjene su da će do kraja godine kompanija otvoriti vrata svojim kupcima u Čakovcu. Iz Peveca ističu kako je dodana vrijednost i činjenica da će u Čakovcu zaposliti 50-ak novih djelatnika.

Početkom svibnja, Pevec je objavio da je preuzeo Z1 Televiziju. Ulaskom u medije proširit će marketinške aktivnosti i na produciranje svojih emisija kojima će gledateljima još više približiti segment poslovanja “uradi sam“ i širinu asortimana, priopćili su iz Peveca, ističući da je prednost jedne od najgledanijih lokalnih televizija u Zagrebu i što se i nacionalno gleda putem IPTV kanala.

Pevec će ove godine plasirati i internetsku trgovinu, a nova programska shema trebala bi krenuti od jeseni. Kompanija je lani ostvarila 1,4 milijarde kuna prihoda, 19% više nego 2015. Investicije su iznosile 77 milijuna kuna, od čega čak 87 posto  u kupnju nekretnina. 

Pevec je u 2016. ostvario neto dobit od oko 12,5 milijuna kuna, što je 48 posto manje nego u godini ranije. Prema riječima predsjednika Uprave Jurice Lovrinčevića na rezultat je najviše utjecaja imao ispravak prethodnog razdoblja. Pevec je prošle godine ostvario prihode u iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna, što je rast od 19 posto u odnosu na godinu prije.