SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Dionice Podravke najslabije od srpnja 2015. godine
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 08.06.2017. - 11:07:36
ANALIZA - Dionice Podravke najveće su gubitnice druge polovine svibnja i početka lipnja.

Negativna serija od deset trgovinskih dana nešto je što nismo odavno vidjeli u slučaju koprivničke kompanije. U tih deset dana tržišna kapitalizacija Podravke  (ZSE:PODR-R-A) pala je 11,9 posto, na 304 kune što je ujedno i najniža zaključna cijena njenih dionica od 13. srpnja 2015. godine. 

Od 23. veljače otkako je Marin Pucar zamnijenio Zvonimira Mršića na čelu Podravke, dionice koprivničke kompanije potonule su 27,5 posto, a to je podatak koji bi dioničare Podravke svakako trebao zabrinuti.

Sasvim je sigurno da se dio razloga za ovako negativan sentiment može pripisati krizi oko Agrokora budući da je Podravka jedan od najvećih dobavljača koncerna. S druge strane, posljednji su tjedni donijeli i naplatu barem dijela potraživanja, no sentiment je i dalje negativan. Jer, pravo je pitanje kako će se dalje odvbijati situacija oko koncerna koji još uvijek nije uspio riješiti spasonosni kredit koji bi, između ostalog, donio i rješenje Podravkinih potraživanja.

Sasvim je sigurno da investitori ne mogu biti zadovoljni rezultatima prvog kvartala. 

Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 18 milijuna kuna, što je znatno manje nego u istom razdoblju lani kada je neto dobit iznosila 60,1 milijun kuna. Ostvarena bruto dobit u prvom tromjesečju iznosi 320,6 milijuna kuna, što je 12,3 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit smanjena za 70 posto, na 18 milijuna kuna. 

"Najveći utjecaj na smanjenje iskazane neto dobiti imali su, između ostalog, veći troškovi realiziranih opcijskih dionica u navedenom razdoblju", objašnjavaju iz Podravke.
Prihodi od prodaje Grupe u prvom su tromjesečju ove godine iznosili su 913,2 milijuna kuna i na godišnjoj su razini manji za 8,4 posto.

Nova upravljačka struktura koja uskoro stiže u kompaniju tako neće imati nimalo lak zadatak da vrati povjerenje investitora. Uprava bi, nakon glavne dioničarske skupštine koja je sazvana za 30. lipnja, trebala imati šest članova. Trojku iz 'državne kvote' činili bi Marin Pucar i Ljiljana Šapina te, navodno, Hrvoje Kolarić, čelnik Belupa. On je, prema nepotpisanu dogovoru iz veljače, trebao otići iz Podravkine uprave s danom održavanja dioničarske skupštine. No Kolarić ipak ostaje. Mirovinci bi, pak, trebali imati kontrolu nad glavnim financijašem Davorom Dokom, koji je u upravi 1. svibnja zamijenio Ivu Brajević, te Damirom Sertićem i Markom Đerekom.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.