SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Dionice Spotifya uskoro na Wall Streetu?
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.01.2018. - 10:32:43
NEW YORK -  Internetski servis za streaming glazbe Spotify podnio je zahtjev američkim regulatorima za odobrenje inicijalne javne ponude te planira izravno izlistavanje na burzi u prvoj polovini 2018. godine, čime bi nekim dugogodišnjim ulagačima omogućio isplatu, doznaje Reuters u srijedu od izvora upoznatog sa situacijom.

Ako Spotify, čija je tržišna vrijednost prošle godine bila procijenjena na 19 milijardi dolara, uspije s tim planovima, bio bi prva velika kompanija koja je provela izravno izlistavanje svojih dionica na burzi u New Yorku (NYSE), što je nekonvencionalan način provedbe inicijalne javne ponude (IPO), bez prikupljanja novog kapitala.  
Kod izravnog izlistavanja većinom nema potrebe da banka s Wall Streeta ili broker osiguraju IPO uz brojne s tim povezane naknade, a to bi moglo promijeniti način na koji kompanije prodaju dionice javnosti.

Spotify je najveća svjetska platforma za streaming glazbe, a Apple i Amazon su mu najveći konkurenti. Kompanija je objavila u lipnju da ima više od 140 milijuna aktivnih korisnika, a u ponudi ima više od 30 milijuna pjesama. Platforma ima više od 60 milijuna pretplatnika, dvostruko više od Apple Musica, najbližeg konkurenta, no i dalje bilježi gubitke. Iz Spotifya su odbili išta komentirati.

Spotify je prošlog tjedna zaprimio tužbu izdavačke kuće Wixen Music Publishing zbog navodnog korištenja tisuća pjesama bez dozvole i naknade glazbenom izdavaču. Wixen traži naknadu štete u iznosu od najmanje 1,6 milijardi dolara.

Unatoč tužbi, Spotify namjerava provesti direktno izlistavanje u prvoj polovini 2018. godine, doznaje se od izvora. Financijske kompanije Goldman Sachs, Morgan Stanley i Allen & Co pomoći će kompaniji s izlistavanjem, dodao je izvor.

Malo je vjerojatno da će tužba imati značajan utjecaj na IPO kompanije, smatra odvjetnik za autorska prava Luke DeMarte iz tvrtke Michael Best & Friedrich. Očekuje da će se Wixen nagoditi za znatno manji iznos od onog koji potražuje te da je malo vjerojatno da će tužba tog izdavača završiti na sudu.

"Nije u interesu Wixena ili njegovih suradnika da zaustave Spotify ili da ozbiljno naštete njegovim interesima, s obzirom da su oni najjača platforma za streaming glazbe", smatra DeMarte.