SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Dionice Tehnike od početka veljače srušene 39,4%
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 15.02.2018. - 09:23:00
Zadnja izmjena: 15.02.2018. - 16:57:50
ANALIZA - Kroz razdoblje povećane tržišne volatilnosti na globalnim tržištima kapitala Zagrebačka je burza prošla relativno neokrznuto.

Ipak, jedna je dionica bilježila velike promjene na dnevnoj razini. Riječ je o Tehnici (ZSE:THNK-R-A) koja je zasad najveći burzovni gubitnik veljače.

Od početka ovog mjeseca tržišna kapitalizacija Tehznike smanjena je 39,4 posto, na 117 kuna. Ujedno, razina od 117 kuna najniža je od 24. studenoga prošle godine. Kad se činilo da su dionice početkom ove godine uhvatile zamah (12. siječnja dionice su vrijedile 238 kuna, dvostruko više nego danas), na krilima nekih dobivenih poslova, veljača je donijela bolno prizemljenje. 

Glavni argument ovakvoj korekciji možemo tražiti u jučer objavljenom poslovnom izvješću za prošlu godinu. Tehnika je u 2017. godini zabilježila gubitak od 141,8 milijuna kuna, u odnosu na 926 tisuća kuna neto dobiti ostvarene godinu ranije, a na negativan rezultat poslovanja posebno je utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor, navodi se u financijskom izvješću te tvrtke objavljenom u srijedu.Kako se navodi, u 2017. Tehnika je planirala ostvariti dobit od 19,34 milijuna kuna, a osnovni razlog smanjenja osnovne realizacije i manje neto dobiti od planirane prvenstveno leži u nedovoljnoj popunjenosti kapaciteta, posebice u prvom tromjesečju, zatim u smanjenju marži za raove po ugovorima za poznatog investitora te zbog internih problema i slabosti same kompanije.

"Očekivanja koja su najavljena u izvještaju za razdoblje od siječnja do rujna 2017. nažalost su se ostvarila i na negativni rezultat poslovanja društva posebno je utjecalo usklađenje odnosno otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor te prekidi realizacije određenih ugovora, od kojih je svakako najznačajniji prekid ugovora o prodaji društva kćeri Zagreb trend d.o.o. Zagreb", poručuju iz kompanije.

Također, na rezultat su negativno utjecale i promjene ugovornih uvjeta ugovora o najmu između društava u sustavu koncerna Agrokor i društava kćeri Tehnike d.d.
Svakako je loša vijest za poklonike činjenica što su dva dana s najvećim dnevnim prometima u ovoj godini bili i dani žestoke korekcije. Jučer su, primjerice, dionice potonule 30,4 posto, uz promet od 739 tisuća kuna, najviši volumen od početkla godine.

U kratkom i srednjem roku samo novi poslovi mogu donijeti promjenu ovog negativnog trenda. Uz Alžir, prisutni su na dugogodišnjem tržištu Bosne i Hercegovine, a posljednje dvije godine izvode radove i u Švedskoj, gdje trenutačno prisutni na četiri gradilišta s tendencijom povećanja opsega posla, kako u izvođenju tako i u projektiranju. No, kompanija se nedavno požalila kako je ključni ograničavajući faktor nedostatak radne snage. Dobra je vijest što su trenutno zaposleni svi kapaciteti Tehn8ike pa je za očekivati da će se to osjetiti već i na rezultatima za prvi kvartal ove godine.