SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IMOVINA FONDOVA
 
Dionički fondovi zaostaju rastom imovine
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 22.04.2013. - 13:52:00
Zadnja izmjena: 22.04.2013. - 19:21:12
ANALIZA - Danas smo odlučili napraviti kratku analizu kretanja imovine otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom od razdoblja prije krize (2007.) do danas, s posebnim fokusom na udio ulaganja u dionice u odnosu na ukupnu imovinu.
Uzmemo li u obzir da je kod nas najžešći udarac krize došao nešto kasnije nego u Americi i zapadnoj Europi, imovina otvorenih investicijskih fondova dosegla je najnižu razinu početkom 2009., djelomično zbog pada vrijednosti imovine, a velikim dijelom i zbog povlačenja sredstava investitora koji su izgubili povjerenje u ovakav tip investicije.

Kako globalni indeksi zadnjih nekoliko tjedana dostižu rekordne vrijednosti u povijesti, možemo reći da imovina otvorenih investicijskih fondova raste relativno sporom dinamikom (70% od početka 2009. do danas, s uključenim neto priljevom sredstava kao i porastom vrijednosti imovine) te da su investitori (posebice mali investitori) još uvijek izrazito neskloni riziku.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je usprkos snažnom rastu dioničkih tržišta diljem svijeta, a i domaćeg u posljednjih nekoliko mjeseci, udio dionica u ukupnoj imovini otvorenih investicijskih fondova manji sada (15%) nego prije godinu dana (20%).

www.icapital.hr

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.