SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FORTENOVA
 
Dobavljači: Možemo razgovarati samo o dinamici plaćanja, ne i iznosu
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 03.09.2019. - 20:21:04
ZAGREB - Danas su u zgradi Kraša u Zagrebu dobavljači održali razgovore kako bi zauzeli jedinstven stav koji bi se ticao novonastale situacije u vezi Fortenove i ispunjavanja obaveza prema dobavljačima.

Naime, novim roll up kreditom ugrožena su prava dobavljača koji su dogovorena prvotnom nagodbom i dobavljačima se sada nudi pet milijuna eura, umjesto originalno dogovorenih 17,5 milijuna.

Stoga su se danas u Zagrebu dobavljači sastali u zgradi Kraša gdje su razgovarali o novonastaloj sitauciji. Izjavu je novinarima u ime dobavljača dao Zoran Šimunić koji je rekao kako iznos nije upitan i dobavljači od istoga neće odustati. Ono o čemu se može razgovarati, rekao je Šimunić, jest dinamika plaćanja - cijeli iznos se ne mora platiti odmah, piše N1 Televizija.

"Sada upravo dok razgovaramo događa se novi krug razgovora s kreditorima kako bi se našlo rješenje koje će doveti do mirnoga sporazuma. Jer svi skupa smo previše uložili kako bismo sada stali."

Šimunić je rekao kako oni žele naći rješenje koje će dovesti do mirnoga sporazuma, kako bi bili zadovoljni "i Fortenova i dobavljači". Iznos je 17,5 milijuna eura, dok Fortenova sada nudi pet milijuna, iz čega proizlazi da sam iznos nije bitan, rekao je Šimunić.

Sada proizlazi da Fortenova preko leđa dobavljača pokušava dobiti bolji ugovor, dok su dobavljači izrazili jasni stav da žele i da se drže onoga što su ostvarili pravom u nagodbi.

Također je istaknuo kako se "relativizira pojam likvidnosti" te kako za iduće godine dobavljači žele da se definira jasan kriterij što je likvidnost, što je revizija, kako se ne bi moralo dokazivati jesu li likvidni ili ne.

Na pitanje novinara koji je najcrnji scenarij, Šimunić je rekao kako je "teško je reći što je najgori scenarij jer vjerujemo da ćemo postići dogovor" te kako je na sastanku zauzet stav da dobavljači prihvaćaju da se napravi dinamika plaćanja.

Podsjećamo kako je premijer Andrej Plenković danas u Orahovici komentirao situaciju oko bivšeg Agrokora, danas Fortenove. Oko dobavljača i refinanciranja roll up kredita rekao je da se nagodba mora poštovati i vjeruje da će je poštovati i Fortenova grupa.

"Obveza plaćanja graničnog duga kako je dogovoreno u nagodbi će biti poštovana, to uopće nije sporno i tu nemaju dilema predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači. Bitno je da dogovore međusobno, a mi smo tu da pomognemo da se iznađe dogovor o dinamici isplata.