SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Dobit Samsunga potonula više od 50 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.08.2019. - 08:42:17
SEUL - Tehnološka kompanija Samsung je izvijestila o smanjenju operativne dobiti za 56 posto u drugom tromjesečju ove godine, što je ponajviše posljedica slabosti tržišta memorijskih čipova.

Financijsko izvješće je pokazalo da je operativna dobit u razdoblju od travnja do lipnja pala na 6600 milijardi wona (5,6 milijardi dolara).

Rezultati Samsunga, vodećeg svjetskog brenda pametnih telefona i memorijskih čipova, bili su neznatno viši od prognoze koju je tvrtka objavila prošlog mjeseca.

"Gledajući unaprijed u drugo polugodište, Samsung očekuje trajne neizvjesnosti u poslovanju s memorijskim čipovima", stoji u priopćenju tvrtke, pri čemu se dodaje da se očekuje određeni sezonski rast potražnje.

Rezultati odražavaju "nesigurnost ne samo u poslovnim područjima nego i u promjenama u globalnom makroekonomskom okruženju", priopćili su.

Time se referiraju na trgovinski rat između SAD-a i Kine te na tekuće trgovinske napetosti između Južne Koreje i Japana.

Naime, Japan planira 2. kolovoza ukloniti Južnu Koreju s popisa zemalja koje su imale povlašteni trgovinski tretman.

Prošlog mjeseca je ta zemlja naljutila Južnu Koreju pooštravanjem kontrole izvoza materijala koji se koristi u izradi čipova i zaslona, tvrdeći da je njihov odnos "značajno narušen".

Ta je odluka uslijedila nakon što je južnokorejski vrhovni sud u listopadu naredio japanskim kompanijama da isplate naknade za prisilni rad njihovih građana tijekom japanske kolonizacije Korejskog poluotoka u razdoblju od 1910. do 1945.