SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Dobit Zagrebačke banke potonula 68,5 posto zbog troškova rezervacija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.07.2017. - 11:12:13
ZAGREB - Zagrebačka banka za prvih šest ovogodišnjih mjeseci iskazala je dobit nakon oporezivanja od 246 milijuna kuna, što je gotovo 70 posto manje nego za isto razdoblje lani, a takvo se smanjenje pripisuje rastu troškova vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima i rezerviranjima za gubitke, koji su gotovo trostruko viši nego lani.

Neto dobit Grupe na kraju lipnja ove godine bila je 68,5 posto manja nego u prvom polugodištu 2016., odnosno iznosila je 246 milijuna kuna. Istodobno, troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke rasli su za čak 192,4 posto, s prošlogodišnjih 302 milijuna kuna na 883 milijuna kuna krajem prvog polugodišta ove godine.

Takva kretanja u profitabilnosti hrvatskih banaka u 2017. godini nedavno su najavili i iz Hrvatske narodne banke (HNB), pripisujući značajan pad dobiti na razini sustava negativnom utjecaju krize u Agrokoru, što je bilo vidljivo već i u prvom kvartalu ove godine.

"U drugom tromjesečju vidimo da su banke nastavile prepoznavati rizike povezane s Agrokorom i povezanim poduzećima, što znači da dižu rezervacije, što će utjecati negativno na njihovu profitabilnost. Međutim, stabilnost bankovnog sustava sasvim sigurno nije ugrožena. Stabilnost je vrlo dobra, kapitalna adekvatnost je 23 posto i to osigurava da može bez problema proći kroz ove probleme", poručio je prošlog tjedna guverner središnje banke Boris Vujčić.

Ipak, u prvoj polovini ove godine stopa adekvatnosti kapitala Zagrebačke banke porasla je za 83 bazna boda, na visokih 27,01 posto, "čime je potvrđena stabilnost i solidan potencijal banke da podrži kreditnu aktivnosti, amortizira eventualne rizike i u idućim razdobljima", navodi se u financijskom izvješću za prvo polugodište.

Rezultat Zagrebačke banke iz operativnog poslovanja, dakle prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke, iznosi 1,15 milijardi kuna te je za 8 posto viša nego u istom lanjskom razdoblju. Poslovni su prihodi istvremeno smanjeni za 3,9 posto, na 2,06 milijardi kuna, dok su ukupni troškovi poslovanja rasli za 2 posto, na 911 milijuna kuna.

Pritom je neto prihod od kamata na godišnjoj razini rastao za 0,5 posto, na 1,36 milijardi kuna, neto prihod od provizija i naknada povećan je 10,3 posto, na 516 milijuna kuna, dok se kod neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda bilježi međugodišnji pad za 43,3 posto, na 182 milijuna kuna.

U blagom su minusu, od jedan posto, i neto krediti, koji su krajem lipnja bili na razini od gotovo 65 milijardi kuna, dok je pad kod depozita nešto izraženiji i iznosi 4,4 posto, odnosno ukupni depoziti na kraju lipnja iznose nešto manje od 73 milijarde kuna.

Na razini Grupe Zagrebačke banke, koja obuhvaća i UniCredit banku iz Mostara te još 16 tvrtki u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ostvarena je 60,8 posto manja dobit nego u prvih šest mjeseci prošle godine, i to u iznosu od 365 milijuna kuna.

Pritom se u izvješću ističe da su sve članice grupe ostvarile pozitivan poslovni rezultat, a ukupnom su rezultatu najviše doprinijele sama Zagrebačka banka te UniCredit Bank iz Mostara, UniCredit Leasing Croatia i Prva stambena štedionica.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.