SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dobitonosne prodaje zakočile jačanje eura
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.03.2018. - 15:40:10
LONDON - Euro se u srijedu stablizirao prema američkom dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt dobitonosnim prodajama i naznakama da bi Europska središnja banka (ECB) ovog ljeta mogla smanjiti iznos mjesečnih kupnji imovine.

Tečaj eura prema dolaru bio je gotovo nepromijenjen i zajedničkom europskom valutom trgovalo se po 1,2393 dolara. Prema švicarskom je franku euro ojačao 0,5 posto, na 1,1795 franaka.

Dolar je pak bio na identičnom postotnom dobitku prema jenu, te se njime trgovalo po 105,92 jena.

Dolarov indeks prema košarici ostalih šest ključnih svjetskih valuta bio je u plusu 0,2 posto i iznosio je 89,50 bodova.

Član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny izjavio je u utorak da će banka ovog ljeta vjerojatno smanjiti iznos mjesečne kupnje obveznica sa sadašnjih 60 milijardi eura, upozorivši da ECB ne smije previše kaskati za ostalima. Američka središnja banka već je u više navrata podizala ključne kamatne stope a smanjila je i kupnju imovine.

Iz ECB-a su ovog mjeseca poručili da bi po potrebi mogli nastaviti kupovati obveznice i nakon planiranog zaključenja programa u rujnu ove godine. Izostavili su ipak uobičajenu formulaciju o mogućem povećanju iznosa mjesečne kupovine, signalizirajući da planiraju do kraja ove godine zaključiti program poticajnih mjera.

"Euro je pristojno ojačao ali je zbog toga možda sada osjetljiviji - i malo prejak - pa su izjave iz ECB-a možda poslužile kao izlika za korekcije i za dobitonosne prodaje", tumači Jane Foley iz londonskog ureda Rabobanka.

Dolar je pak crpio podršku iz nade da će pregovori SAD-a i Kine rezultirati kompromisom kojim će se otkloniti prijetnja trgovinskog rata.

Optimizam je donekle prigušila vijest da su američki predsjednik Donald Trump i američka kancelarka Angela Merkel raspravljali o "udruživanju snaga" u odgovoru na kinesku ekonomsku politiku i navodu krađu intelektualnog vlasništva, što je iznova usmjerilo pozornost na moguću eskalaciju trgovinskih napetosti.