SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Dobri ekonomski pokazatelji potaknuli svjetska tržišta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2017. - 11:33:17
LONDON - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle zahvaljujući dobrim pokazateljima iz najvećih svjetskih gospodarstava i oporavku tehnološkog sektora.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 24.329 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 2.651 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,1 posto, na 6.840 bodova.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada, koji ukazuju na njegov oporavak nakon nedavnih poremećaja izazvanih razornim uraganima na jugu SAD-a.

U studenom je broj zaposlenih porastao za 228.000, gotovo 30.000 više nego što se očekivalo, dok je prosječna satnica porasla za 0,2 posto na mjesečnoj razini.

Uspon tržišta zahvaljuje se i oporavku tehnološkog sektora. Prije tjedan dana taj je sektor izgubio gotovo 4 posto jer su se ulagači preusmjeravali u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od očekivane porezne reforme u SAD-u.

No, u posljednja tri dana prošloga tjedna tehnološki je sektor nadoknadio veći dio tih gubitaka.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no vode se razgovori.

Pozitivno su na svjetske burze utjecali i bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine i Japana.

U studenom je kineski izvoz porastao više od 12 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz skočio gotovo 18 posto, što ukazuje na snagu kako inozemne, tako i domaće potražnje.

Ti su podaci podržali cijene sirovina, među ostalim i bakra, koja služi kao svojevrsni pokazatelj situacije u svjetskom gospodarstvu zbog njegove široke primjene u industriji.

Posljednjih je dana cijena bakra bila pod pritiskom zbog mogućeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, no analitičari sada očekuju da će se oporaviti.

Ulagače je ohrabrila i druga procjena koja je pokazala da je japansko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 2,5 posto, znatno više od 1,4 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

Zahvaljujući svemu tome, i na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, na 7.393 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,3 posto, na 13.153 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 5.399 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna oslabio osam bodova, skliznuvši na 22.811 bodova.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.