SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago korigiran nakon prošlotjednog uzleta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.10.2017. - 16:09:28
LONDON - Tečaj dolara je blago skliznuo prema košarici najznačajnijih valuta na međunarodnim tržištima uslijed dobitonosnih prodaja, nakon njegova prošlotjednog najvećeg uspona u ovoj godini.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 94,70 bodova, no drži se i dalje nedaleko najviših razina u tri mjeseca od 95,150 bodova, koje je u jednom trenutku zabilježio u petak.

Euro je pritom ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 1,1632 dolara. Posljednjih tjedana našao se pod većim pritiscima na slabljenje zbog kombinacije signala iz Europske središnje banke (ECB) koji i dalje upućuju na poticajnu monetarnu politiku te nastavka katalonske krize.

Američkom se valutom prema japanskoj trgovalo, pak, po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak, od 113,58 jena. U trgovanju u petak dolar je nakratko dosegnuo 114,45 jena, najviše razine u tri mjeseca.

Ozračje prema dolaru posljednjih se dana značajnije poboljšalo zahvaljujući snažnim gospodarskim pokazateljima i očekivanjima izbora kandidata za novog čelnika američke središnje banke Fed, sklonijeg zaoštravanju monetarne politike, nakon što aktualnoj predsjednici Janet Yellen istekne mandat u veljači iduće godine. Yellen inače slovi za velikog zagovornika labavije monetarne politike.

Najnoviji među pokazateljima iz američkog gospodarstva je 3-postotni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Prve procjene tako pokazuju da je godišnja stopa rasta američkog gospodarstva prvi put od 2014. iznosila najmanje tri posto kroz dva tromjesečja zaredom.

Fokus tržišta polako se preusmjerava ovotjednoj redovnoj sjednici Feda s koje će u srijedu, po njezinu završetku, biti objavljene najnovije smjernice vezane uz daljnje poteze u monetarnoj politici.

"Mišljenja smo da je pozicioniranje dolara na tržištu postalo uravnoteženije, pa bi za njegovo jačanje iznad ovih razina bili potrebni iznenađujuće dobri podaci o inflaciji u SAD-u", rekao je Manuel Oliveri, valutni analitičar u Credite Agricoleu.