SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao, izgledno novo povećanje kamata u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.02.2017. - 15:14:41
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima blago ojačao prema košarici valuta, jer su ulagači iz zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke iščitali da bi kamatne stope u SAD-u uskoro mogle ponovno biti povećane.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je porastao mršavih 0,1 posto,

Američka je valuta u takvim okolnostima prema japanskoj ostala više-manje nepromijenjena, na 113,28 jena, a veće promjene nije zabilježila ni prema zajedničkoj europskoj valuti u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. Tečaj eura zadržao se tako na 1,0556 dolara.

U fokusu je bio zapisnik sa sjednice Feda održane 31. siječnja, koji je ponudio mješovite signale valutnim tržištima. Iako dužnosnici nisu zagovarali zaoštravanje monetarne politike u onoj mjeri u kojoj su neki tržišni sudionici priželjkivali, njihova stajališta i dalje podupiru očekivanja da opcija podizanja kamatnih stopa u ožujku ostaje otvorena.

Iz zapisnika se moglo iščitati da mnogi Fedovi dužnosnici smatraju da bi bilo primjereno u skorije vrijeme opet podići kamatne stope, ako podaci o inflaciji i novim radnim mjestima budu u skladu s očekivanjima. No, isto su tako istaknuli veliku neizvjesnost u pogledu gospodarskog programa američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Za tržišta je sada od ključne važnosti može li Fed još podići kamatne stope u ožujku. Iz zapisnika s posljednje sjednice ne može se zaključiti da takva opcije više ne postoji", kazao je Junichi Ishikawa, valutni analitičar u IG Securitiesu.

Tržišta su pratila i jučerašnje poruke američkog ministra financija Stevena Mnuchina koji je ponovio da je u dugoročnoj perspektivi snažan dolar "dobra stvar".

"Mislim da su Mnuchinovi komentari za tržišta općenito neutralni. Moramo podsjetiti da je Mnuchin aludirao na dugoročne izglede za dolar, a da je nedavno signalizirao da bi kratkoročno pak presnažan dolar mogao imati negativne posljedice", kaže Masashi Murata, valutni analitičar u Brown Brothers Harrimanu.

Funta je prema dolaru jutros ojačala 0,2 posto, na 1,2468 dolara, nakon što ju je u srijedu pritisnuo podatak o padu poslovnih ulaganja u četvrtom kvartalu u Velikoj Britaniji, što bi moglo signalizirati dolazak težih vremena za gospodarstvo.