SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao nakon najvećeg tjednog gubitka u dva mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2017. - 14:44:10
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema košarici najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, nakon što je prošlotjedno trgovanje zaključio s najvećim tjednim gubitkom u protekla dva mjeseca, a razlog njegova oporavka leži u poboljšanom ozračju spram rizičnijih ulaganja.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 92,51 bod. Drži se tako iznad novih najnižih razina u 2,5 godine, od 91,011 bodova, na koje se spustio u petak.

Američka je valuta prema japanskoj ojačala za 0,6 posto, na 108,45 jena, nakon što je u petak u jednom trenutku skliznula na najniže razine u 10 mjeseci, od 107,32 jena.

"Svjedočili smo prodajama dolara posljednjih nekoliko tjedana, a onda se tijekom vikenda dogodila kombinacija poboljšanog raspoloženja ulagača prema rizičnijim ulaganjima i vijesti iz Kine o zahtjevima središnje banke vezanim za obvezne rezerve financijskih institucija, što je rezultiralo dobrim vijestima za američku valutu", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Euro se jutros spustio ispod 1,2 dolara, skliznuvši nakratko na 1,9935 dolara, pod utjecajem najnovijih poruka dužnosnika Europske središnje banke (ECB). Čelnik Upravnog vijeća ECB-a Benoit Coeure kazao je da poboljšani gospodarski rast eurozone može kompenzirati neke od negativnih efekata jačeg eura, ali da bi uporni šokovi na valutni tečaj mogli prigušiti inflaciju.

Coeure je također dodao da bi, s obzirom na stalne izazove s kojima se ECB suočava u pogledu poticanja rasta potrošačkih cijena, njegova definicija "srednjeg roka", vremenskog okvira u kojem bi trebala biti dostignuta zacrtana inflacija, značila dulje razdoblje nego što je uobičajeno. Takve su izjave izazvala pritiske na slabljenje eura i spustile prinose na državne obveznice.

U četvrtak će tržišta pratiti najnovije podatke o inflaciji u Sjedinjenim Državama, a najnoviji komentari dužnosnika američke središnje banke Fed pokazuju podijeljenost mišljenja u vezi izgleda za inflaciju i oko toga kakve će to posljedice imati po buduća podizanja kamatnih stopa.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.