SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao prema jenu, češka kruna u fokusu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.04.2017. - 16:22:59
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima u kontekstu geopolitičkih napetosti a u fokusu je trgovaca i češka kruna zbog špekulacija da bi češka središnja banka uskoro mogla ukinuti minimalni tečaj krune prema euru.

Dolar je prema jenu ojačao 0,2 posto, na 110,99 jena. Prema euru bio je u plusu 0,1 posto, te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,0670 dolara.

Dolarov indeks prema košarici šest ključnih valuta također je blago porastao, na 100,54 boda.

Uoči sutrašnjeg sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova kineskog kolege Xija Jinpinga raspoloženje je pokvarila Sjeverna Koreja ispaljivanjem u more balističke rakete.

Dolar koče i bojazni da će klimu na summitu pokvariti Trumpova tvrdokorno oštra retorika prema azijskom divu. Uteg su i špekulacije da će se američki predsjednik suočiti s izazovima u provedbi najavljenih mjera poticanja rasta budući da njegov kabinet nije uspio progurati reformu sustava zdravstvene skrbi.

Ulagači pozorno prate i češku krunu zbog učestalih špekulacija da bi češka središnja banka mogla uskoro ukinuti minimalni tečaj krune prema euru od 27 kruna za euro. Stoga je češka valuta u srijedu oslabila 0,1 posto prema euru.

"Mislim da (iz češke središnje banke) šalju takve signale (o ukidanju minimalnog tečaja), pa zacijelo to i namjeravaju učiniti", tumači Stephen Gallo iz BMOĆ Capital Marketsa.

"Držim ipak da jako pozorno prate zbivanja u Francuskoj, uoči predsjedničkih izbora. Ne vjerujem da će ga ukinuti prije no što bude poznat njihov rezultat", napominje Gallo.