SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao prema jenu, ulagači skloniji riziku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.11.2017. - 15:31:01
LONDON - Dolar je u četvrtak blago ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima, jer su ulagači pokazali nešto veću sklonost rizičnim ulaganjima nakon vala prodaja dionica i američke valute u proteklih tjedan dana.

Dolar je jutros prema jenu ojačao oko 0,2 posto, na 113,09 jena, i drži se iznad najnižih razina u četiri tjedana od 112,47 jena, na koje se u jednom trenutku spustio u trgovanju u srijedu. Podršku mu je pružio oporavak cijena dionica na azijskim i europskim burzama.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju od 1,1793 dolara. Time se zadržao ispod najviših razina u proteklih više od mjesec dana od 1,1862 dolara, na koje se u jednom trenutku popeo u trgovanju u srijedu, a od početka je tjedna na dobitku oko jedan posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, također nije zabilježio veće promjene u odnosu na prethodno zatvaranje, nakon što je u srijedu u jednom trenutku skliznuo na najniže razine u četiri tjedna uslijed snažne korekcije uzlaznog trenda, započetog početkom rujna zbog optimizma ulagača u vezi porezne reforme u Sjedinjenim Državama.

"Dionice su ojačale i to je u neku ruku potvrda da ulagači ponovno manje zaziru od rizika", kazala je valutna analitičarka u Rabobanku Jane Foley.

Dolaru je, po njezinima riječima, također pomogla jučerašnja izjava predsjednika ogranka američke središnje banke Fed u Bostonu Erica Rosengrena da bi Fed trebao nastaviti podizati kamatne stope, uključujući i idućeg mjeseca. No, dolar ostaje pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi američke porezne reforme.

Dionice na američkim tržištima i državne obveznice s visokim prinosima, koje su također jačale zbog očekivanja smanjenja poreza i zbog izgleda za snažan rast američkog gospodarstva, u srijedu su se ponovno našle pod pritiskom, što je dodatno pogoršalo raspoloženje prema dolaru. Čak ni dobre vijesti iz američke maloprodaje i o kretanjima inflacije nisu uspjele popraviti takvo ozračje na tržištima.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.