SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar blago ojačao treći tjedan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.11.2017. - 08:10:38
LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta blago ojačao i prošloga tjedna, trećega zaredom, što se zahvaljuje stabilnom rastu američkog gospodarstva.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je 0,35 posto, na 114,05 jena. Cijena eura prema američkoj valuti ostala je, pak, na tjednoj razini gotovo nepromijenjena, na 1,1608 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 94,99 bodova.

Uspon tog indeksa treći tjedan zaredom zahvaljuje se podacima, objavljenima u petak, o rastu američkog uslužnog sektora, kao i tvorničkih narudžbi u rujnu više nego što su analitičari očekivali.

To pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, pa čak i ubrzava, dok je, s druge strane, inflacija i dalje ispod ciljanih razina američke središnje banke od 2 posto.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda na sjednici održanoj prošloga tjedna nisu povećali ključne kamatne stope, no pozitivno su na dolar utjecale njihove poruke o solidnom rastu gospodarstva i jačanju tržišta rada.

Uragani koji su krajem rujna poharali jug SAD-a nisu poremetili rast gospodarstva, tako da se, kažu analitičari, do kraja godine očekuje još jedno, treće od početka godine, povećanja kamata središnje banke.

"Fed je prilično povoljno komentirao gospodarsku situaciju, što je potaknulo povjerenje ulagača", kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lanz & Associates.

Pozitivno je na dolar utjecao i dugo očekivani prijedlog najveće porezne reforme u SAD-u od 1980.-ih godina, koju je predsjednik Donald Trump najavio još u lanjskoj izbornoj kampanji.

Prošloga su tjedna republikanski zastupnici u američkom Kongresu predstavili prijedlog koji uključuje smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, ali i ukidanje pojedinih poreznih olakšica.

Očekuju se dugi i naporni pregovori, no smanjenje poreza moglo bi potaknuti potrošnju, što bi moglo dodatno potaknuti rast gospodarstva i inflacije. A to bi, pak, moglo navesti Fed da ubuduće ubrza tempo povećanja kamata, objašnjavaju analitičari.

No, tržišta prošloga tjedna gotovo i nisu reagirala na vijest da je predsjednik Trump imenovao guvernera Jeromea Powella za novog predsjednika Feda, nakon isteka mandata aktualnoj predsjednici Janet Yellen u veljači iduće godine.

Analitičari kažu da izbor Powella znači nastavak umjerene monetarne politike kakvu je vodila Yellen.

"Mislim da izbor Powella nije iznenadio tržišta jer su takav ishod očekivala", kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

Od valuta koje su prošloga tjedna osjetnije oscilirale izdvaja se britanska funta koja je prvo jačala u očekivanju povećanja kamata u Britaniji, no kada je Bank of England (BoE) u četvrtak doista, po prvi put nakon više od 10 godina, podigla ključne kamatne stope funta je oslabila.

Bila je to posljedica oprezne poruke čelnika BoE da bi daljnje povećanje kamata moglo biti 'vrlo postupno'.