SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao zbog dobrog podatka o zapošljavanju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.02.2019. - 13:59:49
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je blago ojačao na međunarodnim tržištima prema košarici drugih značajnijih svjetskih valuta, pri čemu su mu podršku pružile dobre vijesti s američkog tržišta rada i iz industrijskog sektora.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao blagih 0,1 posto, na 95,70 bodova.

Eurom se pritom trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa zatvaranjem u petak, po 1,1455 dolara.

Američko ministarstvo rada u petak je objavilo da je u najvećem svjetskom gospodarstvu u siječnju otvoreno približno 304.000 novih radnih mjesta, najviše od veljače 2018. godine. Među dobrim je vijestima i bolji podatak od očekivanog o industrijskim aktivnostima u siječnju.

Podršku dolaru pružio je i rast prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice, koji su u ponedjeljak porasli na 2,70 posto, nakon što su u prošlom tjednu u jednom trenutku skliznuli na 2,619 posto, najniže razine u četiri tjedna.

Kineska tržišta ne rade ovoga tjedna, a dio tjedna neće raditi ni druga azijska tržišta, zbog čega je aktivnost na globalnim tržištima dobrim dijelom prigušena.

Tečaj britanske funte zadržao se jutros na 1,3073 dolara, što znači da je ostao više-manje nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak, no trgovci očekuju da će ostati promjenjiv zbog visokog stupnja neizvjesnosti na planu brexita.U fokusu tržišta ovaj će tjedan biti sjednica britanske središnje banke Bank of England, premda se ne očekuju promjene u monetarnoj politici.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.