SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao zbog pozitivnih procjena američke ekonomije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.03.2017. - 17:00:10
LONDON - Dolar je u petak blago ojačao prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima i na putu je tjednog dobitka od gotovo jedan posto, a podršku mu je pružila podignuta procjena rasta američkog gospodarstva u četvrtom kvartalu prošle godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je blagih 0,1 posto, na 100,46 bodova, i na putu je tako najboljeg rezultata u posljednjih sedam tjedana.

Međutim, na tromjesečnoj je razini na putu 1,7-postotnog gubitka, najvećeg u godinu dana, zbog neizvjesnosti u vezi provedbe obećanih mjera američkog predsjednika Donalda Trumpa. Očekivanje niza mjera u području porezne reforme i jačanja državne infrastrukturne potrošnje početkom godine podiglo je vrijednost dolarova indeksa na najviše razine u 14 godina.

Euro je pak jutros ojačao blagih 0,2 posto prema dolaru, na 1,0694 dolara, i time se donekle stabilizirao nakon što je u protekla četiri dana oslabio gotovo dva posto.

Tečaj dolara u takvim je okolnostima ostao više-manje nepromijenjen u odnosu na jen, na 111,90 jena, a veće promjene nije zabilježio ni prema funti kojom se tako trgovalo po 1,2455 dolara.

Podignuta procjena američkog gospodarskog rasta pokazala je u četvrtak da je rast u četvrtom kvartalu na godišnjoj razini ipak manje usporio nego što je ranije procijenjeno, zahvaljujući snažnijoj od prvotno procijenjene potrošnji kućanstava.

S druge strane, euro su pritisnule vijesti o usporavanju inflacije u Njemačkoj i Španjolskoj, a njegovu slabljenju pridonijele su i izjave dužnosnika Europske središnje banke (ECB) iz kojih se dalo iščitati da su tržišta ipak prenaglila s očekivanjima skorog zaokreta u monetarnoj politici u eurozoni.

"Na odluke ulagača utječe kombinacija razočaranja zbog usporavanja inflacije i stalnih poruka kojima ECB utječe na tržišna kretanja. Osim toga, krajem idućeg mjeseca su izbori u Francuskoj, tako da sam mišljenja da je ulagačima teško krenuti u veće kupovine eura dok sve to ne prođe", kazao je valutni analitičar u Citiju Richard Cochinos.