SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago oslabio pred poruke sa sjednice Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.09.2017. - 15:56:28
LONDON - Dolar je blago oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima uoči završetka sjednice američke središnje banke Fed, s koje ulagači čekaju nove smjernice.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju skliznuo blagih 0,1 posto.

Na sličnom postotnom gubitku američka je valuta bila prema japanskoj, skliznuvši na 111,45 jena. Euro je također za 0,1 posto ojačao prema dolaru, na 1,2007 dolara, i time se primaknuo bliže najvišim razinama od siječnja 2015. godine, od 1,2092 dolara, na koje se popeo 8. rujna.

Ulagači nisu skloni prevelikim aktivnostima dok čekaju što će poručiti dužnosnici američkog Feda nakon završetka dvodnevne sjednice, pa je dolar blago oslabio. Tržišta ne očekuju promjene kamatnih stopa u ovom trenutku, ali očekuju poruke u vezi planiranih daljnjih koraka u monetarnoj politici.

Analitičari očekuju da bi iz Feda mogli poručiti da će postupno ići u smjeru smanjenja bilance središnje banke, počevši od listopada, te ostaviti otvorenom i mogućnost novog podizanja kamatnih stopa na sjednici sredinom prosinca.

"Unatoč vjerojatnoj najavi da će Fed ići u smjeru vraćanja bilance unutar uobičajenih okvira, ne očekujemo da će današnja sjednica imati pozitivan utjecaj na američku valutu", napisali su valutni analitičari banke ING u bilješci klijentima.

U Europskoj središnjoj banci (ECB) dužnosnici se ne slažu oko toga treba li na idućoj sjednici u listopadu određivati konačni datum završetka programa tiskanja novca, čime se povećavaju šanse da će ostaviti otvorenom barem opciju o ponovnoj odgodi takvog poteza, doznaje Reuters od šest izvora.

Snažan euro, sa svojim prigušujućim efektom na inflaciju, izaziva raskol među dužnosnicima u ECB-u, kazali su Reutersu izvori izravno upućeni u razmišljanja članova Upravnog vijeća ECB-a.

Tržišta su se najvećim dijelom oglušila na jučerašnji budno praćeni govor američkog predsjednika Donalda Trumpa u Ujedinjenim narodima (UN) u kojem je uputio vrlo oštre poruke Sjevernoj Koreji.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.