SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago oslabio prema košarici najvažnijih valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.05.2017. - 17:52:52
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blago oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, nakon slabijih od očekivanih vijesti iz američkog gospodarstva i rasta cijena sirove nafte koji je podupro valute poput kanadskog dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,2 posto, na 99,0847 bodova. Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,0924 dolara, što znači da je ojačao blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u petak.

Dolar je, pak, ojačao blagih 0,3 posto prema jenu, na 113,73 jena. Time se stabilizirao nakon prodajnih pritisaka u ranijem trgovanju u vrijeme rada azijskih tržišta.

Američki pokazatelji iz maloprodaje u petak su pokazali slabiji od očekivanog rast prometa od trgovine na malo u travnju u odnosu na mjesec ranije, a razočaralo je i izvješće o kretanju potrošačkih cijena, ojačavši zabrinutost u vezi maloprodaje i šireg gospodarstva.

Povrh toga, u fokus ulagača vratila se geopolitička napetost, ponajprije vezano za testiranja balističkih raketa u Sjevernoj Koreji, zbog čega je nakratko ponovo dobio na privlačnosti jen, valuta-utočište u doba većih neizvjesnosti na političkom i gospodarskom planu.

"Pokazatelji su slabiji od očekivanja, no ne u toj mjeri da bi dolar dulje ostao pod pritiskom. Jenu je, pak, podršku, premda ne veliku, pružila vijest preko vikenda o raketnom testiranju u Sjevernoj Koreji. Uglavnom očekujemo da će se kretanje dolara zasad držati raspona u kojem se nalazi u posljednje vrijeme, pri čemu će fokus ulagača biti usmjeren na iduću sjednicu američke središnje banke Fed", kazao je Mitsuo Imaizumi, valutni analitičar tvrtke Daiwa Securities.

Tržišta uglavnom očekuju da će Fed na idućoj sjednici ponovo podići kamatne stope, nakon povećanja za četvrtinu postotnog boda u ožujku.

Na strani većih dobitnika na valutnim tržištima bili su kanadski, australski i novozelandski dolar, nakon jačanja cijena nafte uslijed vijesti da su Saudijska Arabija i Rusija postigle dogovor da se važenje sporazuma o smanjenju razine proizvodnje produlji do ožujka 2018. godine. To je pomoglo jačanju onih valuta čija su kretanja usko povezana s kretanjima cijena na tržištima roba.

Kanadski dolar ojačao je prema američkom imenjaku 0,6 posto, na najviše razine od kraja travnja. Na sličnom postotnom dobitku prema američkom dolaru bili su i australski i novozelandski dolar.

"Valute čije se kretanje uvelike oslanja na kretanja cijena roba ojačale su jer je cijena porasla robama, pri čemu je rast cijena nafte ponajprije podupro kanadski dolar. Radi se o kombinaciji viših cijena roba i slabog američkog dolara", ukratko je opisao trgovanje na valutnim tržištima na početku tjedna valutni analitičar u banci Societe Generale Alvin Tan.