SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago oslabio prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.05.2017. - 15:59:25
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema košarici najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, a od valuta u fokusu danas se izdvaja britanska funta koju su pritisnuli rezultati najnovije ankete uoči skorašnjih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je u takvim okolnostima 0,2 posto, na 97,094 boda.

Pritom je jen ojačao više od 0,5 posto prema dolaru, kojem je cijena tako skliznula na 111,25 jena jer je japanska valuta dobila na privlačnosti uslijed blagog zazora ulagača od rizičnijih investicija.

Euro je ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1221 dolara, nadomak najviših razina u šest i pol mjeseci od 1,1268 dolara, koje je nakratko zabilježio u ovotjednom trgovanju.

Britanska funta jutros je skliznula više od 0,5 posto prema dolaru, na 1,2861 dolara, čime se dodatno udaljila u odnosu na najviše razine od rujna prošle godine od 1,3048 dolara, koje je dosegnula 18. svibnja.

Funtu su pritisnuli rezultati najnovije ankete koji pokazuje da se vodstvo konzervativne stranke premijerke Therese May oštro smanjilo u odnosu na oporbenu laburističku stranku, nepuna dva tjedna uoči parlamentarnih izbora.

Valute zemalja poput Kanade i Norveške, čije je kretanje povezano s kretanjem cijena nafte, blago su se pak oporavile, jer su se cijene sirove nafte donekle stabilizirale nakon izrazitijeg pada dan ranije. Cijene nafte jučer su pale za pet posto nakon što su se zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice toga kartela složile oko produljenja rezova u proizvodnji, no nisu ispunile očekivanja ulagača koji su računali s većim rezovima odnosno duljim rokovima primjene.

Na kretanje tečaja američkog dolara posljednjih dana utječu signali iz američke središnje banke Fed u vezi novih poteza u monetarnoj politici. Objava zapisnika s posljednje sjednice Feda sredinom tjedna pritisnula je očekivanja tržišta u vezi dinamike rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Analitičar Sumitomo Mitsui Bank Corporationa Satoshi Okagawa ističe kako je jedna poruka iz Fedova zapisnika bila da će središnja banka vjerojatno zauzeti postupan i fleksibilan pristup smanjenju svoje bilance. "To je pomoglo stabilizaciji prinosa na referentne američke vrijednosnice i dovelo do slabosti dolara", dodao je.