SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najnižih razina u šest mjeseci prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.05.2017. - 16:30:22
LONDON - Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u šest mjeseci prema košarici najvažnijih valuta, u relativno mirnom trgovanju nakon burnog prošlog tjedna na američkoj političkoj sceni i uspona tečaja eura.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je za 0,2 posto, na 97.366 bodova, i drži se nedaleko najnižih razina u šest mjeseci od 97.080 bodova, na koje je skliznuo u petak.

Dolar je pritom ojačao oko 0,2 posto prema jenu, na 111,43 jena. Cijena eura u istom je postotku skliznula pak prema dolaru, na 1,1169 dolara, nakon što je u petak dosegnula novu najvišu razinu u šest mjeseci od 1,1212 dolara.

Niz događaja koji potresaju američku političku scenu zabrinuo je ulagače zbog strahovanja da administracija predsjednika Donalda Trumpa možda neće ispuniti obećanja vezana uz poreznu reformu i fiskalne poticaje za gospodarstvo.

Ti bi strahovi, iako nešto prigušeniji jutros, mogli potkopati većinu pozitivnog ozračja spram dolara proizišlog iz očekivanja novog rasta kamatnih stopa u idućem mjesecu, smatraju analitičari.

Radi daljnjih smjernica u vezi zdravlja američkog gospodarstva ulagači će krajem tjedna pratiti drugu procjenu rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuju da bi mogla pokazati veći rast u prvom kvartalu na godišnjoj razini od preliminarno procijenjenih 0,7 posto.

Ako takva procjena bude potvrđena, bit će to najslabiji rast u protekle tri godine, premda su mnogi ekonomisti mišljenja da je slabašan rast tek privremen.

Tržišta će pratiti i nove izjave dužnosnika američke središnje banke Fed u ovome tjednu i objavu zapisnika s njegove posljednje sjednice sredinom tjedna, a posebno u kontekstu izjava predsjednika Fedova ogranka u St. Louisu Jamesa Bullarda da su Fedovi planovi u vezi rasta kamatnih stopa možda prebrzi za gospodarstvo koje u posljednje vrijeme pokazuje određene slabosti.

Po tržišnim očekivanjima, šanse da kamatne stope budu podignute u lipnju sada se kreću na oko 75 posto, no šanse da budu podignute dva ili više puta u 2017. sada iznose svega nešto oko 40 posto, prema podacima FedWatcha CME grupe.

Što se eurozone tiče, najnovija poboljšanja na gospodarskom planu podupiru očekivanja da bi Europska središnja banka (ECB) mogla na idućoj sjednici u lipnju zvučati nešto optimističnije nego na zadnjoj sjednici.

"Glavna tema na tržištu sada je slabost dolara zbog političke situacije u SAD-u, a također i najnovije jačanje eura", opisala je raspoloženje na tržištu viša ekonomistica u Sumitomo Mitsui Trustu Ayako Sera.